Közélet

Szijjártó: Magyarország válasza a gazdasági válságra a keleti nyitás politikája

Szijjártó: Magyarország válasza a gazdasági válságra a keleti nyitás politikája

2013. augusztus 26., hétfő
Szijjártó: Magyarország válasza a gazdasági válságra a keleti nyitás politikája

A világpolitikában, a világgazdaságban zajló komoly változásokra, átrendeződésekre Magyarország válasza a keleti nyitás politikája - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Debrecenben.

A debreceni Xanga cégcsoport és az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó, dubaji székhelyű W Dubai Group közös befektetésével megvalósuló, mintegy ötezer négyzetméteres vállalkozói inkubátorház bokrétaavató ünnepségén Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a magyar-arab gazdasági együttműködésben kulcsszerepe van az Egyesült Arab Emírségeknek. A Határ úti ipari parkban tartott ünnepségen az államtitkár jelezte: az Egyesült Arab Emírségekkel 2008 óta megduplázódott Magyarország külkereskedelmi forgalma, amely mostanra elérte az 1,2 milliárd dollárt. Emlékeztetett rá, hogy Dubajban a közelmúltban aláírták a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, de további, például beruházásvédelmi megállapodásról is tárgyalnak. Az államtitkár tájékoztatása szerint döntés született a kis- és középvállalkozások megerősítéséről, ennek jegyében még az idén kereskedőházat nyitnak az Emírségekben. A keleti nyitás stratégia helyességét bizonyítja a debreceni ipari parkban megvalósuló magyar-dubaji beruházás, amely öt évig tartó, alapos tárgyalások, személyes kapcsolatok eredményeként született meg - mondta

Szijjártó Péter

, aki figyelmeztetett rá, hogy a stratégia nem egyik napról a másikra valósul meg. Ugyanakkor e stratégia fontos céljaként jelölte meg, hogy Magyarország legyen a keleti térség európai termelési központja, s a bizalomra alapozva minél több működőtőke érkezzen az országba. Szijjártó Péter a gazdasági együttműködés komoly alapjának nevezte a légiközlekedést, és - mint kifejtette - ezt tekintve is példaértékű az, ami Debrecenben a Xanga cégcsoport közreműködésével történik. A politikus végezetül a kormány támogatásáról biztosította Debrecen és a cégcsoport gazdaságfejlesztési törekvéseit. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerint ami a Határ úti ipari parkban történik, iskolapéldája a nem óriás beruházásokra váró, hanem lépésről lépesre megvalósuló szisztematikus fejlesztéseknek. A polgármester szerint a Xanga cégcsoport üzleti modellje eredményeként már eddig több ezer munkahely jött létre Debrecenben. A város nemcsak adókedvezménnyel, hanem a szakképzési rendszerével közvetlenül is kiszolgálja a betelepülő vállalkozásokat, hogy rendelkezésükre álljon a magas hozzáadott értéket jelentő munkaerő - tette hozzá Kósa Lajos. Abdullah Ahmed, a W Dubai Group elnöke kifejtette: üzleti szempontból Magyarország és Debrecen jelentős lehetőségeket kínál, a Xanga cégcsoportot - amellyel még 2008-ben kezdték meg a tárgyalásokat az együttműködésről - stratégiai partnerüknek tekintik. Az arab üzletember elismerően szólt a helyi szaktudásról, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Debrecen kaput jelenthet számukra egész Európára. Ugyanakkor - mint kifejtette - részükről a kapcsolatok szélesítésének a repülőtér a legfontosabb feltétele, és reményét fejezte ki, hogy eljön az idő, amikor Dubajból is lesz közvetlen járat Debrecenbe. Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: beruházásaik eredményeként az ipari park területe mára 120 hektárra nőtt, és több tízezer négyzetméter alapterületű, kulcsrakész ipari létesítmény épült fel. Az ipari parkon kívül a cégcsoport befektetéseinek másik fő helyszíne a Debreceni Nemzetközi Repülőtér. A Xanga csoport jelenleg 13 beruházási projektet valósít meg, amelynek eredményeképpen a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban összesen 31 ezer négyzetméter, a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren pedig 22 ezer négyzetméter ipari, logisztikai és szolgáltató egység épül meg az idén és jövőre. Az említett projektek egyike a W Dubai csoporttal közös befektetésben megépített 5000 négyzetméteres ipari üzem, amelybe bérleti konstrukcióban több külföldi termelő vállalat települ be, mintegy 150 új munkahelyet teremtve a városban - közölte Herdon István, aki az MTI-nek elmondta, hogy a beruházás egymilliárd forintba kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.