Szijjártó: Magyarország válasza a gazdasági válságra a keleti nyitás politikája

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A világpolitikában, a világgazdaságban zajló komoly változásokra, átrendeződésekre Magyarország válasza a keleti nyitás politikája – jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Debrecenben.

A debreceni Xanga cégcsoport és az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó, dubaji székhelyű W Dubai Group közös befektetésével megvalósuló, mintegy ötezer négyzetméteres vállalkozói inkubátorház bokrétaavató ünnepségén Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a magyar-arab gazdasági együttműködésben kulcsszerepe van az Egyesült Arab Emírségeknek. A Határ úti ipari parkban tartott ünnepségen az államtitkár jelezte: az Egyesült Arab Emírségekkel 2008 óta megduplázódott Magyarország külkereskedelmi forgalma, amely mostanra elérte az 1,2 milliárd dollárt.

Emlékeztetett rá, hogy Dubajban a közelmúltban aláírták a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, de további, például beruházásvédelmi megállapodásról is tárgyalnak. Az államtitkár tájékoztatása szerint döntés született a kis- és középvállalkozások megerősítéséről, ennek jegyében még az idén kereskedőházat nyitnak az Emírségekben.

A keleti nyitás stratégia helyességét bizonyítja a debreceni ipari parkban megvalósuló magyar-dubaji beruházás, amely öt évig tartó, alapos tárgyalások, személyes kapcsolatok eredményeként született meg – mondta Szijjártó Péter, aki figyelmeztetett rá, hogy a stratégia nem egyik napról a másikra valósul meg. Ugyanakkor e stratégia fontos céljaként jelölte meg, hogy Magyarország legyen a keleti térség európai termelési központja, s a bizalomra alapozva minél több működőtőke érkezzen az országba.

Szijjártó Péter a gazdasági együttműködés komoly alapjának nevezte a légiközlekedést, és – mint kifejtette – ezt tekintve is példaértékű az, ami Debrecenben a Xanga cégcsoport közreműködésével történik. A politikus végezetül a kormány támogatásáról biztosította Debrecen és a cégcsoport gazdaságfejlesztési törekvéseit. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerint ami a Határ úti ipari parkban történik, iskolapéldája a nem óriás beruházásokra váró, hanem lépésről lépesre megvalósuló szisztematikus fejlesztéseknek.

A polgármester szerint a Xanga cégcsoport üzleti modellje eredményeként már eddig több ezer munkahely jött létre Debrecenben. A város nemcsak adókedvezménnyel, hanem a szakképzési rendszerével közvetlenül is kiszolgálja a betelepülő vállalkozásokat, hogy rendelkezésükre álljon a magas hozzáadott értéket jelentő munkaerő – tette hozzá Kósa Lajos.

Abdullah Ahmed, a W Dubai Group elnöke kifejtette: üzleti szempontból Magyarország és Debrecen jelentős lehetőségeket kínál, a Xanga cégcsoportot – amellyel még 2008-ben kezdték meg a tárgyalásokat az együttműködésről – stratégiai partnerüknek tekintik. Az arab üzletember elismerően szólt a helyi szaktudásról, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Debrecen kaput jelenthet számukra egész Európára.

Ugyanakkor – mint kifejtette – részükről a kapcsolatok szélesítésének a repülőtér a legfontosabb feltétele, és reményét fejezte ki, hogy eljön az idő, amikor Dubajból is lesz közvetlen járat Debrecenbe. Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: beruházásaik eredményeként az ipari park területe mára 120 hektárra nőtt, és több tízezer négyzetméter alapterületű, kulcsrakész ipari létesítmény épült fel. Az ipari parkon kívül a cégcsoport befektetéseinek másik fő helyszíne a Debreceni Nemzetközi Repülőtér.

A Xanga csoport jelenleg 13 beruházási projektet valósít meg, amelynek eredményeképpen a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban összesen 31 ezer négyzetméter, a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren pedig 22 ezer négyzetméter ipari, logisztikai és szolgáltató egység épül meg az idén és jövőre.

Az említett projektek egyike a W Dubai csoporttal közös befektetésben megépített 5000 négyzetméteres ipari üzem, amelybe bérleti konstrukcióban több külföldi termelő vállalat települ be, mintegy 150 új munkahelyet teremtve a városban – közölte Herdon István, aki az MTI-nek elmondta, hogy a beruházás egymilliárd forintba kerül.

Előző sztori

Kassán vendégszerepel a Szegedi Kortárs Balett

Következő sztori

Kalapáccsal támadták meg az idős szentesi asszonyt