Gazdaság

Rekordszámú cég szűnt meg az elmúlt három hónapban

Rekordszámú cég szűnt meg az elmúlt három hónapban

2013. augusztus 7., szerda
Rekordszámú cég szűnt meg az elmúlt három hónapban

Csaknem 10 ezer cég szűnt meg az elmúlt három hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi vállalkozást egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban - közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel.

Az Opten szakértői szerint a jelenlegi megszűnési hullám hamarosan elcsitulhat. A megszűnéshez vezető új eljárások, vagyis a frissen közzétett felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések száma az elmúlt hónapokban visszaesett, ez a következő fél, illetve egy évben meglátszik majd az eljárásokra pontot tevő törlések számán is - idézi a közlemény

Tóth Tamást

, az Opten ügyvezető igazgatóját. Az adatok szerint az elmúlt három hónapban nem egészen tízezer, feltehetően megszűnéssel záruló cégbírósági eljárás indult, ebből háromezer volt a felszámolások, ugyancsak háromezer a kényszertörlések, és négyezer a végelszámolások száma. Az Opten összehasonlításképpen közölte: 2012 tavaszán csak végelszámolási eljárásból 11 500 indult az országban, feltehetően ennek eredménye a jelenlegi törlési hullám. A megszűnési rekord mellett az elmúlt három hónapban ismét megugrott a cégalapítások száma. Ebben közrejátszott az is, hogy március-áprilisban a cégbíróságokat lefoglalta az új alapító okiratok feldolgozása, az elmaradt munkát pedig májusban pótolták - írja közleményében az Opten. Nem hagyta érintetlenül a statisztikákat a nemzeti dohányboltok alapítása sem. Májusban és júniusban összesen 1273 olyan céget jegyeztek be, amely főtevékenységként a dohányáru-kiskereskedelmet jelölte meg. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az utolsó három hónapban az egy évvel korábbinak a dupláját, összesen 13 747 cég bejegyzését tegyék közzé a cégbíróságok. A júliusi adatok alapján készült előrejelzések szerint idén a harmadik negyedévben erőteljes visszaesést mutathat majd az alapítások száma, a megszűnéseké viszont kisebb mértékben növekedhet - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.