Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Pénteki programajánló: Random Trip, HS7 és NYAFF + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

the carbonfoolsA SZIN-en a pénteki napon is több szegedi fellépő lesz, illetve érkezik az Irire Maffia, a The Carbonfools, a HS7 és lesz Random Trip is. A várkertben a NYAFF ezúttal három koncertet kínál, a fellépők között lesz a szegedi Zsuzsi Vacsorája is.

16 órától a Kaukázusé a SZIN nagyszínpad, majd az Irie Maffia zenél 17.30-tól. A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt a fiatal magyar közönség egyik kedvenc koncertzenekarává nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó banda frontvonalában olyan kedvenceket találunk, mint Sena, az első számú underground díva és MC Columbo.

A SZIN nagyszínpadon 19.30-tól The Carbonfools kocnert lesz a Magna Cum Laude előtt. A The Carbonfools számos különböző zenei stílust (rock, disco, ethno, folk, darkwave, blues, dub, reggae) és a mai modern elektronikus hangzást ötvöző együttes népszerűsége töretlenül ível felfelé. 2006-ban csatlakozott a csapathoz az énekes, Fehér Balázs, egyedi színt kölcsönözve az együttesnek. Fellépésük idén is a fesztivál egyik nagy bulijának ígérkezik.

A Tisza Színpadon 15 órakor a JackDanimalZ lép fel, akik már tavaly is szerepeltek a SZIN-en. http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/08/szin-line-akusztikus-hangzasra-valt-a-szegedi-jackdanimalz.html A bulit 16.30-kor a SKAtch folytatja, a 2008-ban Szegeden alakult banda zenéje, ahogyan a nevük is mutatja, elsősorban a ska műfajhoz húz, melyet egy kis magyaros, balkános beütéssel fűszereznek. 18 órakor pedig a ColorStar lép fel. Az 1996-ban alakult zenekar a hazai popzenei élet kiemelkedő, nemzetközi hírnévre is szert tett bandája. Az elsők között ötvözték az elektronikus party zenét a pszichedelikus, gitáralapú pop-rock-kal. Koncertjeiken az egyedi zenei hangzás mellett a vizuális elemek felvonultatására is törekednek, átfogó élményt nyújtva a hallgatóságnak.

A Tisza Színpadon a koncertek során 19.30-tól a Firkin folytatja, az őrült ír zene kedvelőinek kötelező! A banda energikus, vidám kisugárzása a dalokban is érződik, az ír zene jó hangulatú műfaját teremtették meg Magyarországon. Az olyan ismert ír nóták, mint a „Whiskey in the Jar” vagy a „Wild Rover” a Firkin előadásában friss, dinamikus fűszert kap, az új dalok pedig garantáltan megmozgatják a hallgatóságot. Utánuk 21.30-kor az Anima Sound System lép fel. Az Anima 1993-ban alakult Szombathelyen, zenéjük a kelet-európai népzene és a modern elektronikus zene különleges keveréke. Egyedi hangzású dalaik és szövegeik révén rendkívül népszerűek nemcsak hazánkban, de a határon túl is.

A JATE klub Stage-en 13.30-tól Szupkay Viktor – Hajdú Balázs lép fel, majd 3-tól a The Rockforce, akiket fábián Juli és a Zoohacker követ. 18 órától Beat Dis, majd Žagar következik. A zenekar története 2001-re nyúlik vissza, amikor a Yonderboi Quintett három tagja Lázár Tiborral közreműködve elkezdtek az együttesen kívül is zenélni, akkor még Pulzus néven. 2002-ben már Zagar néven koncerteztek hazai és külföldi színpadokon, első albumuk is ebben az évben jelent meg. 21.30-tól Random Trip “Big” John Whitfield-del és Fábián Julival. A Random Trip Delov Jávor vezetésével 2008/2009. fordulóján alakult. A klub, az ismert Random Szerda és Gimmeshot klubokból nőtte ki magát, mely a budapesti éjszakai zenei élet nagyjainak (zenészek, énekesek, mc-k, dj-k) közreműködésével kínál egyedi élményt a hallgatóságnak. Az improvizálás révén minden alkalommal valami új születik, mely nemcsak az éppen aktuális zenekart alkotó zenészeket, de a közönséget is különleges élményben részesíti. Érdemes lesz meghallgatni Őket a SZIN-en.

23.30-tól a HS7 következik a JATE Klub Stage színpadán. Az 1995-ben alakult, majd 10 éves fennállását dupla válogatáslemezzel és jubileumi koncerttel ünneplő banda hazánk egyik legnépszerűbb alternatív rockzenekara, ahogyan magukat nevezik, „az újkori hazai indie-gitárpop zenekarok idősebb nagytesója”. Több rangos díjat is nyertek már, ilyen a hazai Fonogram-díj vagy a nemzetközi European Breakthrough Award. A SZIN zenei palettájáról idén sem hiányozhatnak. A HS7-et a Stereo MCs (UK) vs. Bam (Jungle Brothers) (USA) Dj set követi, majd hajnali 3-tól Dj Kincses.

A Medence színpad 15 órától Ozone Mamával nyit, majd jön Barbears, utánuk pedig a Half Note City lép fel. A zenekar alapító tagjai a jazz blues világából érkező, kísérletező kedvű Muzsnyai Márti énekesnő és a Mona Lisa Overdrive gitárhőse Makkay Imre. Az új formációra a stílusok keveredése jellemző. Az alapvetően egyszerű motívumokra épített zenei eszközök szokatlan összekapcsolása teszi egyedivé az acid jazz, space rock, trip hop vagy drum and bass stilusok egyedi zenei megjelenését. 19.30 a Variola koncertezik, majd 21 órától a Salvus, akiket a Zorall követ.

Az Összművészeti téren a NYUGATpontHÚ kezd pénteken 14.30-kor, akiket a Juhász Zenekar és a Tánc SZIN-ei követ a Szeged Táncegyüttessel. Jónás Vera Experiment után pedig a Sheket lép fel. z együttes 2007. januárjában alakult. Különböző népek hagyományos zenéit olvasztják össze és ötvözik más, ismertebb zenei stílusokkal. Főként a magyar köztudatban honos népzenei elemeket adaptálják saját zenei környezetükbe, ezek mellett található meg a bolgár, román, ír, szerb, klezmer ritmus- és dallamvilág. Ezeket az autentikus hangzástól kicsit elrugaszkodva, ütős-és elektronikus hangszerek bevonásával teszik minden korosztály számára befogadhatóvá. A hangszerelésért zenei vezetőjük, klarinétosuk, Préda-Kovács Zsolt felel. A Sheket zenekar stúdiómunkái folyamán elengedhetetlenné vált vonós zenekart már több mint két éve alkalmazzák nagyobb fellépéseiken, emellett mindannyiukat szoros baráti szálak fűzik a zenekarhoz. A Gypo Circuson is érdemes maradni, 23 órától pedig a Maszkura és a Tücsökraj játszik a Budapest Nufolk Revolution és a Green6 előtt.

Pénteken a rádió Mi Nyárvégi Alternatív Fennforgása, vagyis a NYAFF folytatódik a Grand Café Várkertben. Fellép a 40 Days, a Ricsárdgír, valamint a Vacsora Zsuzsival.

Patyi Zoltán és barátainak népzenei koncertje 19 órakor kezdődik a Millenniumi Kávéház teraszán.

Folyamatos kiállítások, programok:

A Cimélia – könyvkincsek Régi és ritka könyvek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében tárlat október 9-éig látogatható. 2013 a könyvtár számára kétszeresen is jubileumi év: 125 éve halt meg az alapító, Somogyi Károly és 130 éve, 1883. október 16-án nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt. Az ünnepi év kiállítása válogatás a Somogyi-könyvtár egyedi ritkaságaiból, Magyarországon unikális és Európában is csak néhány példányban ismert, fennmaradt kötetekből. A kiállítást a kötetek művészi illusztrációinak nagyméretű, poszter-reprodukciói egészítik ki, mintegy tagolják a tárlat egyes fejezeteit.

gardonyi_kiallitas_tarlo

Gárdonyi, a szegedi párbajhős – 150 éve született az Egri csillagok írója, rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár. Szegedi éveinek fontosabb eseményeit mutatja be az író születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. A tanítást újságírásra cserélő Gárdonyi 1888-ban lett előbb a kormánypárti Szegedi Híradó, majd a független Szegedi Napló munkatársa. Az egyébként visszavonultan élő fiatalember vérmérsékletét jelzi, hogy mindössze hároméves szegedi pályafutása alatt kétszer vívott kardpárbajt, s mindkét eset hírlapírói működésével volt összefüggésben. Az augusztus 1-29-ig megtekinthető kiállítás korabeli újságok, élclapok, fotók és helyismereti dokumentumok segítségével idézi föl Gárdonyi nevezetes afférjainak történetét.

Pop-art szemüvegének torzított lencséjén keresztül láttatja velünk a média mindennapos szereplőit DrMáriás, a Tudósok zenekar frontembere. Cicciolina, Putyin, Horn Gyula és Orbán Viktor is felkerült a falra a Kass Galériában nyílt tárlaton. A Tudósok “avantgárd-punk” stílusához illő kiállítást mutatott be vasárnap délután a zenekar frontembere, DrMáriás Szegeden. “Jaj, de várom már a választásokat!” címmel a THEALTER fesztivál egyik programjaként nyílt tárlaton közszereplők nem közönséges képeit tekinthetjük meg. Színes, pop-art és szoc-art jellegű karikatúráin a művész beléjük égetett attribútumaik alapján fordította ki magukból a szereplőket: Vlagyimir Putyin orosz elnök az USA ikonikus szabadságszobrának koronájában, Cicciolina öregen és ráncosan, Zámbó Jimmy pedig női testben látható. A kiállításról bővebben ITT olvashat.

drmarias10_ia

Madách Imre/Kass János néven újjászületett a Kass Galéria állandó kiállítása, mely a Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervezőnek állít emléket. Az újjászületett kiállítás gerincét két dráma, Az ember tragédiája és a Mózes illusztrációi adják. Közel ötven remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve különböző vázlatokat és bélyegeket is láthat a nagyközönség a művész nevét viselő galériában. További részleteket ITT olvashat.

SZS20130704_kass_janos_kiallitas_megnyito_001

A vásárhelyi művész, Tornyai János alföldi tájképeiből nyílt kiállítás a Reök-palotában. A kiállítás elsősorban az 1910-es években készült lírai, dinamikus tájképeiből nyújt válogatást. A vásárhelyi festészet legjelesebb alakjának, Tornyai Jánosnak több mint ötven alkotását láthatják a Reök látogatói. Zömében egy szegedi magángyűjteményből érkezett a kiállítás anyaga, így a közönség olyan festményeket láthat a kiállítótermekben, melyeket korábban sehol nem volt lehetősége megtekinteni. A tárlat pár darabja a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum tulajdona. Tornyai festészetében jelentős szerepet kapott 1910-től az alföldi táj mint téma, a művész tájértelmezésében a lírai hang dominál, így a mondanivaló fő hordozója a színvilág, amely egyszersmind az érzelmi viharok megjelenítője is. A Munkácsy-féle alföldi realizmust írta felül ezzel a lírai, dinamikus festészettel. Alkotásaiban ötvözte az alföldi piktúra nemes hagyományait és a modernizmust, viszont csak szűkebb pátriája, Hódmezővásárhely érdekelte igazán. Néhány ecsetvonással erősen drámai töltetű tájábrázolást volt képes vászonra vetni. A tárlat szeptember 1-ig látogatható.

tornyai

A groteszk nagymesterének életét mutatja be szokatlan formában a Fekete ház új tárlata: az Örkény István emlékkiállítás dobozlabirintussal, a szerző saját hangját hallató telefonfülkével és egyedi installációs megoldásokkal várja a látogatókat. A kiállítás első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A tárlat második fele – ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók – interaktív elemek segítségével mutatja be Örkény kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel.

Fodor Anna babagyűjteménye augusztus 31-éig tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában. Látogatható: hétfőtől-péntekig 8 és 20 óra között, míg szombaton 8-tól 17 óráig.

benczur_kiallitas04_gs

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

Az erdélyi születésű, Budapesten élő és alkotó Henter Csaba festőművész Lépcsők című tárlatát augusztus 26-áig tekinthetik meg az érdeklődők, hétköznapokon 10-től 18 óráig az EDF Galériában, a Klauzál téren.

osemberkiallitas18_gs

Őskőkori invázió indult a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: 100 négyzetméteres barlangfolyosóval, Frédi és Béni autójával, ősember-arcrekonstrukciókkal és több millió éves állatcsontokkal. A tárlat az őskőkori állatvilágot is bemutatja: az eredeti gyapjas orrszarvú, barlangi hiéna, mamut, valamint ősbölény csontokon túl az állatok a falakon is megjelennek. Az élethű, méretarányosan felfestett kép mellett állva bárki lemérheti, hogy egy barlangi medvéhez vagy éppen egy mamuthoz képest mekkora a magassága. További információkat ITT olvashat az október 25-éig látogatható kiállításról.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Tovább olvasom

Hírzóna

Fodor Dalma lett Szeged „fagyiarca”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Sok szelfi érkezett.

Tovább olvasom

Hírzóna

Egyre több a turista Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyre gyakoribbak a 4-5 napos foglalások.

Tovább olvasom

Hírzóna

Indiánok lepték el a makói Erzsébet-házat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Máté Roland műsorvezető lesz a táborzáró vendége.

Tovább olvasom

Aktuál