Írjon nekünk

Szórakozás

Palya Bea: Visszataláltam önmagamhoz + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

palya_bea_koncert12_gsPárhuzamosan három anyagon is dolgozik Palya Bea, akivel a SZIN-en beszélgettünk. A dalszerző-énekesnő részint a nőket szeretné maga köré gyűjteni, s megmutatni nekik, hogy a régi minta, miszerint egy nőnek rossz, alapvetően hibás.

– Tíz hónapos a kislánya, Lili. Mit változtatott ő az életedben?

– Még színesebb és izgalmasabb lett az életem, amióta ő is részese, s ez nemcsak azt jelenti, hogy anyaként és nőként egy újabb lépését élhetem meg a kiteljesedésnek, hanem azt is, hogy dalíróként is rengeteg újabb típusú kreatív energia folydogál a mindennapjaimban. Lili sok mindent megváltoztatott. A fontos dolgokat átmenekítettem, így imádok továbbra is énekelni, a zenei szenvedélyem nemhogy csökkent volna, inkább megsokszorozódott, s minden, ami elfáradt bennem, például a súlyok és a küzdések mintha kevésbé lennének jelen. Erről szólnak a második szakasznak a dalai is, amit másodjára hallhatott a szegedi közönség, hogy valami könnyebbség költözött az életembe és valami újfajta játékosság.

– Van-e visszajelzés arról, hogy netán a mostani Palya Bea más, mint a korábbi?

– Arról, hogy a hangom esetleg más lenne, kevesebb a visszajelzés, de most egy teljesen új anyagot tesztelek, és én magamon érzem, hogy nagyon jól vagyok, s szeretem azt a hangzást, ami kialakult körülöttem.

– Miben más a mostani felállás?

– Hatan vagyunk a színpadon, míg a dalok az új életszakaszomhoz kapcsolódnak, már a várandóság alatt vagy a szülés körül is felbukkantak új témák. Számomra ez nagyon érdekes dolog, mert úgy látom, sok nőnek a szócső-szerűsége leszek a témáimmal. Ezek egy része tabu, vagy például van-e intimitás a házasság után, miként és hogyan tér vissza egy nő önbizalma a szülést követően, vagy miként változik a teste és a lelke. A nők egymást tudják ebben segíteni, s ennek az új felállásnak az egyik szimbolikus dala, a ’Hívlak téged’ is arról szól, hogy a nőket egybeterelem, legyenek körülöttem, s segítsenek azt a mintát átírni, hogy a nőnek rossz. Remélem ez sikerülni fog, ha másért nem, akkor azért, hogy a kislányomnak sokkal könnyebb élete legyen.

– Honnan jött az az ötlet, hogy szócső kell a nőknek, pláne ilyen témában?

– A várandóságom első három hónapját Mexikóban töltöttem, rosszul éreztem magam, gyenge voltam, s jöttek a nők, mondták a mesét, simogattak, támogattak. Én is így élek, s úgy gondolom, hogy ezt minden nőnek meg kellene tapasztalnia, hogy mennyi erőt tudnak adni egymásnak a nők. Uraim, imádjuk önöket, de amit egy nő egy másik nőnek tud adni segítségként és támaszként, az pótolhatatlan! Azért a szülést egyelőre még mi csináljuk. Én visszataláltam önmagamhoz, s ahogy Lilit szültem, gyakorlatilag magamat is áttuszkoltam egy szülőcsatornán, valahol volt ebben egy meghalás és feltámadás. Az elején bukdácsolgattam, s kerestem, hogy vajon hogyan is lesz tovább. A férjem nagyon sokat segített és a kislányom is, aki egy varázslatos tündelény. Ezen kívül rengeteget utazunk, és az is segít, hogy eközben nézőpontot váltunk.

– Milyen zenét hallott először Lili?

– Eleinte nem is tudtam, hogy itt van, s pont egy olyan szakasza volt az életemnek, amikor kiszálltam. Nálam ez egy módszer, mert a dalírásnak a legnehezebb és legérdekesebb szakasza, hogy a belső sétákat elvégezzem. S mivel én egy szélsőségesen hiperaktív ember vagyok, ehhez nekik kiüresedésre van szükségem, és rendkívül nehezen kapcsolok ki. Eleinte épp ezért énekeltem neki mindent és koncerteztem gyakorlatilag a születéséig. A szülés előtti utolsó fellépésem szülővárosomban, Makón volt. Akkoriban sok szefárdot énekeltem, valamint olasz, francia és spanyol dalokat. Miután megszületett az Altatok album első dalának a hangszerét, a sansulát mutattam meg neki először. Ezt ha meghallja, elcsendesedik.

– Készül-e esetleg új gyermekalbum?

– Három dolgon dolgozom most. Az egyik a ’Nő’ munkacímet viseli, s ezek a női dalok az új felállással alakulnak. Ezen kívül van az ’Álom-álom, ki a párom ’ címen fut, ami a 2004-es ’Álom-álom, kitalálom’ albumnak a folytatása, ami családi album, ezen kívül pedig Imruska meséje is ősszel várható. Nem titkolom, hogy a párom élete is megelevenedik ebben. A harmadik készülő anyag pedig az Altatok album folytatása lesz, amit Életetek címmel rendezek albumba. Van min dolgozni bőven, és nem is akarok megállni, mert imádom csinálni!

Hírzóna

Ismét ellepik a busók Vásárhelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Január 25-én, szombaton.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vince-napi vesszővágást rendeznek a pusztaszeri Emlékparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Január 11-én, szombaton.

Tovább olvasom

Szórakozás

BUÉK Szeged: mindenkinek legyen jobb 2020, mint 2019!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Boldog és békés; egészségben, sikerekben és örömökben gazdag új évet kívánunk Olvasóinknak és minden szegedinek!

Tovább olvasom

Aktuál