Szórakozás

Palya Bea: Visszataláltam önmagamhoz + FOTÓK

Palya Bea: Visszataláltam önmagamhoz + FOTÓK

2013. augusztus 25., vasárnap
Palya Bea: Visszataláltam önmagamhoz + FOTÓK
palya_bea_koncert12_gs

Párhuzamosan három anyagon is dolgozik Palya Bea, akivel a SZIN-en beszélgettünk. A dalszerző-énekesnő részint a nőket szeretné maga köré gyűjteni, s megmutatni nekik, hogy a régi minta, miszerint egy nőnek rossz, alapvetően hibás.

- Tíz hónapos a kislánya, Lili. Mit változtatott ő az életedben?

- Még színesebb és izgalmasabb lett az életem, amióta ő is részese, s ez nemcsak azt jelenti, hogy anyaként és nőként egy újabb lépését élhetem meg a kiteljesedésnek, hanem azt is, hogy dalíróként is rengeteg újabb típusú kreatív energia folydogál a mindennapjaimban. Lili sok mindent megváltoztatott. A fontos dolgokat átmenekítettem, így imádok továbbra is énekelni, a zenei szenvedélyem nemhogy csökkent volna, inkább megsokszorozódott, s minden, ami elfáradt bennem, például a súlyok és a küzdések mintha kevésbé lennének jelen. Erről szólnak a második szakasznak a dalai is, amit másodjára hallhatott a szegedi közönség, hogy valami könnyebbség költözött az életembe és valami újfajta játékosság.

- Van-e visszajelzés arról, hogy netán a mostani Palya Bea más, mint a korábbi?

- Arról, hogy a hangom esetleg más lenne, kevesebb a visszajelzés, de most egy teljesen új anyagot tesztelek, és én magamon érzem, hogy nagyon jól vagyok, s szeretem azt a hangzást, ami kialakult körülöttem.

- Miben más a mostani felállás?

- Hatan vagyunk a színpadon, míg a dalok az új életszakaszomhoz kapcsolódnak, már a várandóság alatt vagy a szülés körül is felbukkantak új témák. Számomra ez nagyon érdekes dolog, mert úgy látom, sok nőnek a szócső-szerűsége leszek a témáimmal. Ezek egy része tabu, vagy például van-e intimitás a házasság után, miként és hogyan tér vissza egy nő önbizalma a szülést követően, vagy miként változik a teste és a lelke. A nők egymást tudják ebben segíteni, s ennek az új felállásnak az egyik szimbolikus dala, a ’Hívlak téged’ is arról szól, hogy a nőket egybeterelem, legyenek körülöttem, s segítsenek azt a mintát átírni, hogy a nőnek rossz. Remélem ez sikerülni fog, ha másért nem, akkor azért, hogy a kislányomnak sokkal könnyebb élete legyen.

- Honnan jött az az ötlet, hogy szócső kell a nőknek, pláne ilyen témában? - A várandóságom első három hónapját Mexikóban töltöttem, rosszul éreztem magam, gyenge voltam, s jöttek a nők, mondták a mesét, simogattak, támogattak. Én is így élek, s úgy gondolom, hogy ezt minden nőnek meg kellene tapasztalnia, hogy mennyi erőt tudnak adni egymásnak a nők. Uraim, imádjuk önöket, de amit egy nő egy másik nőnek tud adni segítségként és támaszként, az pótolhatatlan! Azért a szülést egyelőre még mi csináljuk. Én visszataláltam önmagamhoz, s ahogy Lilit szültem, gyakorlatilag magamat is áttuszkoltam egy szülőcsatornán, valahol volt ebben egy meghalás és feltámadás. Az elején bukdácsolgattam, s kerestem, hogy vajon hogyan is lesz tovább. A férjem nagyon sokat segített és a kislányom is, aki egy varázslatos tündelény. Ezen kívül rengeteget utazunk, és az is segít, hogy eközben nézőpontot váltunk. - Milyen zenét hallott először Lili? - Eleinte nem is tudtam, hogy itt van, s pont egy olyan szakasza volt az életemnek, amikor kiszálltam. Nálam ez egy módszer, mert a dalírásnak a legnehezebb és legérdekesebb szakasza, hogy a belső sétákat elvégezzem. S mivel én egy szélsőségesen hiperaktív ember vagyok, ehhez nekik kiüresedésre van szükségem, és rendkívül nehezen kapcsolok ki. Eleinte épp ezért énekeltem neki mindent és koncerteztem gyakorlatilag a születéséig. A szülés előtti utolsó fellépésem szülővárosomban, Makón volt. Akkoriban sok szefárdot énekeltem, valamint olasz, francia és spanyol dalokat. Miután megszületett az Altatok album első dalának a hangszerét, a sansulát mutattam meg neki először. Ezt ha meghallja, elcsendesedik. - Készül-e esetleg új gyermekalbum? - Három dolgon dolgozom most. Az egyik a ’Nő’ munkacímet viseli, s ezek a női dalok az új felállással alakulnak. Ezen kívül van az ’Álom-álom, ki a párom ’ címen fut, ami a 2004-es ’Álom-álom, kitalálom’ albumnak a folytatása, ami családi album, ezen kívül pedig Imruska meséje is ősszel várható. Nem titkolom, hogy a párom élete is megelevenedik ebben. A harmadik készülő anyag pedig az Altatok album folytatása lesz, amit Életetek címmel rendezek albumba. Van min dolgozni bőven, és nem is akarok megállni, mert imádom csinálni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.