Közélet

Nemzetközi színvonalú koraszülött-ellátás Szegeden

Nemzetközi színvonalú koraszülött-ellátás Szegeden

2013. augusztus 8., csütörtök
Nemzetközi színvonalú koraszülött-ellátás Szegeden
SZS20130808_gyermekklinika_sajtotajekoztato_002

Korszerű berendezéseket kap a szegedi Gyermekklinika koraszülött intenzív osztálya uniós támogatási keretből. Az új orvosdiagnosztikai eszközöket és inkubátorokat várhatóan augusztus végén adják át.

Nemzetközi színvonalra emelkedik a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája, ugyanis a nyár végére 340 millió forintos uniós támogatásból fejlesztik a koraszülött intenzív osztályt, valamint korszerűbb orvosdiagnosztikai eszközöket is beszereznek. A projekt kezdeti fázisai még 2011-re nyúlnak vissza, amikor is Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 10 százalékos önerőt, mintegy 38 millió forintot biztosított a fejlesztésekre. Szintén két évvel ezelőtt októberben kezdődött meg a megvalósítás, várhatóan pedig ez év augusztus végére be is fejeződnek a korszerűsítések.

Túri Sándor

, a Gyermekklinika professzora, korábbi igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a kevés műszert és az elavult technikát korszerűbb eszközök váltják fel az intézményben. Az inkubátorok száma is nőni fog, az eddigi 17 berendezés helyett 30 üzemel majd. „A 17 ágy szoros korlát volt” – mondta a professzor, majd hozzátette, a korábbi években az újszegedi 24 ágyas gyermekkórházat kellett segítségül hívniuk, hogy az egészséges babákat el tudják látni. A Koraszülött Intenzív Osztály eszközparkja is bővítésnek indul: intenzív inkubátorokkal, lélegeztető gépekkel, multifunkciós betegmonitorokkal, 60 infúziós pumpával, EKG-val, ultrahanggal, valamint 143 új orvosdiagnosztikai eszközzel gazdagodnak.

SZS20130808_gyermekklinika_sajtotajekoztato_003

Az új berendezésekkel egyszerűbb lesz átvészelni a koraszülöttek születés utáni első periódusait, amikor még komoly krízishelyzetek alakulhatnak ki a piciknél: még ma is 10 százalékuk kerül extra veszélybe, de csupán ezerből 7 csecsemő hal meg. Túri úgy gondolja elkerülhetőek – vagy legalábbis visszaszoríthatóak – lehetnének a koraszülések, ha a kismamák megfelelő terhesgondozást és ellátást kapnának. Úgy véli, már az iskolákban el kellene kezdeni a „normális családi életre való nevelést”, hiszen nem mindegy, milyen életet élnek a fiatalok az előtt, hogy gyermeket vállalnának: „végig kell gondolni a következményeket” – utalt ezzel az abortusz, valamint a drogok és cigaretta káros hatásaira.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.