Közélet

Minden eddiginél alacsonyabb lehet a Tisza Szolnoknál

Minden eddiginél alacsonyabb lehet a Tisza Szolnoknál

2013. augusztus 9., péntek
Minden eddiginél alacsonyabb lehet a Tisza Szolnoknál

Minden eddiginél alacsonyabb lehet a Tisza vízállása Szolnoknál a hónap végére, miután a meteorológiai előrejelzések szerint nem várható jelentősebb csapadék a folyó vízgyűjtőjén. A legkisebb vízállást, mínusz 279 centimétert 2003-ban rögzítették, a jelenlegi adat mínusz 259 centiméter - mondta el Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgató-helyettese pénteken az MTI-nek.

A szakember szerint a Kötivizig területén júliusban átlagosan mindössze 3,6 milliméternyi csapadék hullott, szemben az 58,5 milliméteres sokéves havi átlaggal. Az ötven éve tartó megfigyelések arról tanúskodnak, hogy júliusban ilyen kevés csapadék még nem esett, eddig 1984-ben volt a legkevesebb eső, amikor is a havi átlag 12 milliméter volt - ismertette az időjárási előzményeket.

Horváth Béla

jelezte: jelenleg Szolnoknál a Tisza vízállása mínusz 259 centiméter, a folyó apadását vízkormányzási műveletekkel a Tisza-tóból juttatott vízzel még tudják "lassítani". Ennek mértékét azonban meghatározza, hogy gondolni kell a nyári turistaszezonra a tónál - tette hozzá. Egyelőre nem okoz gondot Szolnokon és a környező hét kistelepülésen a lakosság ellátása ivóvízzel, a folyóból zavartalan a vízkivétel - mondta

Magyarné Bede Mariann

, a Víz- és Csatornaművek Zrt. műszaki igazgatója. Tájékoztatása szerint kritikussá akkor válna a helyzet, ha mínusz 292 centiméterre csökkenne a vízszint. Ekkor végső esetben, egy tavaly már kipróbált eljárást alkalmaznának. A szolnoki Víz- és Csatornaművek Zrt. adatai szerint Szolnokon és a környező hét településen a kánikulában a napi vízfogyasztás 20-22 ezer köbméter között mozog, így nem éri el a tavaly hasonló időszak elfogyott napi 22-25 ezer köbméteres mennyiséget sem. A vízszolgáltató csúcsterheléssel napi 50 ezer köbméter vizet képes juttatni a fogyasztókhoz. Az úgynevezett negatív vízállás úgy fordulhat elő, hogy a vízügyi szakemberek nem a meder aljától számítják a vízszintet. Amikor megállapítják a vízmérce nulla pontját, az addig mért legalacsonyabb vízálláshoz viszonyítják azt. Később azonban a meder alakulhat, mélyülhet, így fordulhat elő negatív vízállás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.