Kultúra

Megérkeztek a Fekete házba a váci múmiák + FOTÓK

Megérkeztek a Fekete házba a váci múmiák + FOTÓK

2013. augusztus 12., hétfő
Megérkeztek a Fekete házba a váci múmiák + FOTÓK
mumiak08_gs

„Rejtélyek, sorsok, múmiák” címmel nyílik kiállítás a Fekete házban, a váci Fehérek templomában talált múmiák közül tizenegyet állítanak ki Szegeden.

Huszonhat esztendős korában, gyermekszülés közben halt meg az a nő, akinek mumifikálódott maradványait is megtekinthetik a Fekete házban augusztus 15-én nyíló tárlat látogatói. „Post mortem császármetszést hajtottak rajta végre, hogy a csecsemő lelki üdvösségét megmentsék, vagyis megkeresztelték” – tudtuk meg

Pap Ildikótól

. A Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa elmondta, a 17. században Vácra települt Domonkos rendiek Fehérek templomában tárták fel a kriptát egy felújítás során, ahol 1731 és 1838 közötti koporsós temetkezésből származó 264 természetesen mumifikálódott emberi maradványt, valamint további 40 személy csontmaradványát találtak a szakemberek 1994-ben. „A legfontosabb, hogy természetes módon mumifikálódtak, és a nagy leletszám is páratlanná teszi a gyűjteményt. A kaporsók is jó állapotban megmaradtak, látszik rajtuk a festés és a színezés, sok esetben a nevek is. A halotti, házasságkötési és keresztlevelek is nagy számban fennmaradtak, ennek köszönhetően a 264 maradványból 99 nem tudtak azonosítani” – közölte a szakember. Pap Ildikó portálunknak elmondta, a Fehérek templomába a középosztálybelieket temették egykor, az ő átlagéletkoruk 45 és 55 év közé tehető, ami magasabb, mint az akkori átlagnépességnek. „Annak ellenére, hogy TBC-s fertőzöttek voltak, nagyon kevés maradványon láthatóak például TBC-s púpok, csak a mikrobiológiai vizsgálatok során derült fény arra, hogy fertőzöttek voltak. A leletek közel 70%-ánál lehetett kimutatni a betegséget, de sokuk mégsem volt beteg” – tájékoztatott az antropológus. „A misztikum és a rejtély jellemzi majd ezt a tárlatot, hiszen ezek a múmiák szimbólumok. Párját ritkító, hogy természetes módon mumifikálódtak, másrészt arra is felhívja a figyelmet ez a kiállítás, hogy az élet véget ér valamikor. Ezért egy mementó is ez a tárlat” – fogalmazott

Medgyesi Konstantin

. A múzeum sajtóreferense elmondta, a Fekete házban készültek a váci múmiák megérkezésére, tudatosan próbálnak misztikus atmoszférát teremteni, befalazták a múzeum ablakait is, így egységes kiállítótér fogadja majd a látogatókat. Az augusztus 15-én nyíló kiállításon az elhunytak titkait, rejtélyes történeteit ismerhetik meg az érdeklődők a kriptát idéző, sejtelmes kiállítótérben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.