Közélet

Hende: alapvető változások voltak a honvédség életében

Hende: alapvető változások voltak a honvédség életében

2013. augusztus 16., péntek
Hende: alapvető változások voltak a honvédség életében
hendecsaba01_itb

Az elmúlt három év alapvető változásokat hozott a Magyar Honvédség életében, de a cél nem változott: "meg kell védeni a hazát" - mondta a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten, a tárca augusztus 20-a alkalmából tartott központi ünnepségén.

Hende Csaba

felidézte: Magyarország megújításával egy időben folyik a honvédelem megújítása is, a jogi környezet megújításától az önkéntes tartalékos rendszer kiépítéséig. Mindeközben a missziós feladatokban, az országban lévő rendkívüli katasztrófahelyzetek elhárításában is helytállnak a katonák. A miniszter kiemelte, hogy változnak a fegyverek és a háborúk színterei, a stratégia és a taktika, az erőforrások és a lehetőségek, a kényszerpályák és a távlatok, de a cél nem változik: a nemzet teherbíró képességéhez mérten minden fenyegetéstől és támadástól meg kell védeni a hazát. Hende Csaba azt mondta: a honvédelemben kivétel nélkül mindenkinek a kezében emberek sorsa van letéve. A pénzügyes, a személyügyes, a műszaki katona munkáján is életek múlnak, úgy mint vezérkari vagy az első vonalban dolgozókén. Minden honvéd felelős az alakulatárért, az egész magyar honvédségért, rajta keresztül az országért, a nemzetért. A miniszter szerint ezen elv jó példáját mutatták a katonák a dunai árvíz idején. "Nem csoda, ha egyre erősödik a nemzet bizalma és szeretete" a katonák iránt - hangsúlyozta a miniszter. Hende Csaba a honvédelmi tárca augusztus 20-a alkalmából tartott központi ünnepségen katonáknak és civileknek adott át elismeréseket a honvédelem ügyéért végzett munkájukért. Ma az útra emlékezünk, arra az ezer évre, amit magunk mögött hagytunk, s arra a kezdetre, amit Szent István király meghatározott - mondta ez alkalomból a miniszter. Hozzátette: az elmúlt ezer évre visszatekintve 40 nemzedék életét, építő és alkotó munkáját, a megmaradásért folytatott harcát kell figyelembe venni. Mindezekkel egyrészt szívszorítóan küzdelmes, olykor nagyon szomorú, mégis sikeres a magyar történelem - fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.