Közélet

Gázkereskedő és filmes cég a legnagyobb adótartozó

Gázkereskedő és filmes cég a legnagyobb adótartozó

2013. augusztus 1., csütörtök
Gázkereskedő és filmes cég a legnagyobb adótartozó

A gázkereskedő EMFESZ Kft., az adócsalással vádolt filmes cégek és egy pénzügyi tanácsadóból lett hídépítő társaság a legnagyobb adótartozó - írta a Napi Gazdaság csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) második negyedéves összesítése alapján.

A NAV jogerőssé vált, jelentős összegű adóhiánnyal rendelkező adósok listáján mintegy százötven céget és magánszemélyt sorolnak fel az adótartozás és a megállapított jogkövetkezmények (mulasztási bírság és késedelmi kamat) pontos összegével együtt. A tíz legnagyobb adós cégen 8,9 milliárd forint adótartozást próbál behajtani a hatóság, az ezek miatt kiszabott jogkövetkezmények összege meghaladja a 7,6 milliárd forintot. A legnagyobb adótartozó (július 25-i állapot szerint) Magyarország egykor második legjelentősebb gáztársasága, az EMFESZ Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1,264 milliárdos adótartozással és 1,140 milliárdos bírsággal, illetve kamatköveteléssel. A második a sorban a végelszámolás alatt lévő Prometrium Kft. 1,238 milliárdos adóhiánnyal és 1,331 milliárdos jogkövetkezménnyel - írta a Napi. A lista harmadik helyén álló cégen is több mint egymilliárdos adótartozást vasalna be - vélhetően reménytelenül - a NAV: az Observer Vagyonkezelő Kft. 1,121 milliárd forint adóval tartozik, a jogkövetkezmények 1,077 milliárd forintra rúgnak. A magánszemélyek közül a legnagyobb köztartozó 2013 második negyedévében a győri lakosú Pintér Dávid, ő 176 millió forint adót mulasztott el befizetni - olvasható a lapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.