Közélet

Földrengéskárosult szecsuáni gyerekek látogattak Szegedre + FOTÓK

Földrengéskárosult szecsuáni gyerekek látogattak Szegedre + FOTÓK

2013. augusztus 1., csütörtök
Földrengéskárosult szecsuáni gyerekek látogattak Szegedre + FOTÓK
szecsuani_diakok_szegeden18_gs

A katasztrófa sújtotta kínai térségből érkezett gyerekek ellátogattak az egyetemre, a városházára, és az újszegedi fürdőben is szórakoztak.

50 szecsuáni kisgyerek és kísérőik (pedagógusok, oktatási hivatali vezetők és diplomaták) érkeztek Magyarországra július 25-én. A földrengéskárosult családokból származó fiatalok – akik közeli hozzátartozóikat, rokonaikat, barátaikat veszítették el a tavaszi tragédiában – augusztus 6-ig tartózkodnak hazánkban Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke meghívására. A delegáció Zánkán, Badacsonyban, Budapesten és Csongrád megyében tölt el el néhány napot. A szervezők magyar történelmi, kulturális, földrajzi, nyelvi leckével, balatoni kirándulással, hajókázással, budapesti városnézéssel és szegedi szabadidős programokkal igyekeznek megismertetni velük Magyarország mindennapi életét. A szecsuáni Ya'an városból érkezett gyerekcsoport és kísérőik Szegedre és környékére is ellátogattak augusztus 1-jén és 2-án. A napfény városában vendégeskedő kínai gyerekeket és felnőtteket

Pál József

, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese fogadta az SZTE Rektori Hivatalban. A professzor azt mondta, bár szomorú alkalom volt ennek a kirándulásnak a kiindulópontja, az ember ragaszkodik az élethez, a megújuláshoz, minden helyzetből képesnek kell lennie továbblépni. Magyarország egyik legjelentősebb egyetemeként mutatta be az SZTE-t, melyet a nemzetközi ranglisták a világ élmezőnyében tartanak számon, s mely idehaza egyedülálló módon szoros kínai kapcsolatokkal rendelkezik. Az élénk együttműködés intézményesített formája a Budapest után másodikként itt létesített Konfuciusz Intézet. A vendégeknek elárulta, Szegeden komoly az érdeklődés a kínai kultúra iránt, nemcsak egyetemisták, de általános és középiskolások is tanulnak kínaiul, amit az SZTE a maga eszközeivel igyekszik támogatni. Bízik benne, a mostani látogatás élményeinek hatására a szecsuáni fiatalok között lesznek olyanok, akik majd a szegedi egyetemre jönnek tanulni.

Ji Ping

, a Kínai Külügyminisztérium háttérszervezeteként működő China Foundation For Peace and Development igazgatója kapcsolódott ehhez: ígérte, szívesen támogatják majd azokat, akik Szegeden akarnak felsőfokú tanulmányokat folytatni.

Ujhelyi István

egyfajta szolidaritási akcióként jellemezte a kínai delegáció magyarországi útját. Mint fogalmazott, a katasztrófa során több tízezren maradtak hajlék nélkül, nem lehet mindenkit kiragadni abból a környezetből, ezért szimbolikus gesztusként igyekeztek segíteni néhány családon. A kezdeményezés hatására – tette hozzá – a kínai sajtóban rengeteg alkalommal jelent és jelenik meg Magyarország, illetve Szeged neve. A vendégek megtekintették az SZTE Konfuciusz Intézetét is. A kínai csoport ezt követően – többek között – szegedi városnézésen vett részt, ellátogatott a városházára, csobbant a Napfényfürdő Aquapolisban csobban, másnap pedig sétát tesz Ópusztaszeren. A program fő szervezője az Új Világhíd Alapítvány, kínai társszervezője pedig a China Foundation For Peace and Development. A közel kéthetes program megszervezésében segít a Budapesti Kínai Nagykövetség és

Xiao Qian

nagykövet, az SZTE Konfuciusz Intézet, Magyarországon működő kínai cégek, a Táncsics Mihály Alapítvány, valamint a Kínai Nagy Fal Egyesület.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.