Választás 2014: egy szegedi körzet az MSZP-é, egy az Együtt-2014-é (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mesterházy Attila; Bajnai GordonNem lesz közös miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek. A két szervezet közös egyéni jelöltekkel, de külön listán indul a választáson. Bohács Zsolt és B. Nagy László kihívói Botka László vagy Szabó Sándor, illetve Bajnai Gordon vagy Bátyai Edina lehetnek.

Nem lesz közös miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek. A két szervezet közös egyéni jelöltekkel, de külön listán indul a választáson. Ezt Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője közösen jelentette be csütörtökön Budapesten, másfél órás tárgyalásuk után.

A két politikus sikerként értékelte a megállapodást, és azt mondta, hogy létrejött a kormányváltó szövetség, ugyanis az egyénijelölt-állítás összehangolása és a két külön lista garantálja a lehető legtöbb ellenzéki szavazat begyűjtését.

Bajnai Gordon elmondta: nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, ellenzéki győzelem esetén az lesz a kormányfő, aki a több szavazatot szerző párt listáját vezette. Véleménye szerint így a választók dönthetnek erről a kérdésről. Mesterházy Attila közölte: közös jelöltként tekintenek a 106 egyéni választókerületben induló politikusokra, így közös kampányra is készülnek. A két párt vezetői a jövőben kéthetente, a kommunikációs stábok pedig hetente egyeztetnek.

A 106 egyéni választókerületből 75-ben a szocialisták, 31-ben az Együtt-PM állíthat jelöltet. A Bajnai Gordon pártjának jutó 31 körzet között van hét budapesti – így a II., az V., a VII., a XII., a XVI., a XXI. és a XXII. kerület – és öt Pest megyei, valamint az egyik miskolci, debreceni, szegedi, győri és kaposvári körzet. Az Együtt-PM indíthat jelöltet Baján, Szigetváron, Gyulán, Szentesen, Sárbogárdon, Mosonmagyaróváron, Egerben, Esztergomban, Vásárosnaményban, Nyírbátorban, Dombóváron, Körmenden, Balatonfüreden és Nagykanizsán is. Az Együtt-PM-nek átadott választókerületek között van Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes elnökségi tagok, valamint Gúr Nándor alelnök körzete is.

Mesterházy Attila hozzátette, hogy a szocialista párt hamarosan tárgyalásokat kezd a többi demokratikus ellenzéki párttal, Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Fodor Gábor liberális és Schmuck Andor szociáldemokrata pártjával. Politikusaik akár az MSZP listáján, akár a szocialistáknak jutó egyéni körzetek némelyikében elindulhatnak.

Arra az újságírói felvetésre, hogy ha az Együtt-PM pártszövetségként indul a választáson, akkor öt- helyett tízszázalékos parlamenti küszöböt kell átlépnie, Bajnai Gordon azt mondta: messze tíz százalék feletti eredményre számít.

Az MSZP és az Együtt-PM között júniusban kezdődtek tárgyalások a választási együttműködésről. Az egyeztetés múlt pénteken megakadt az esetleges közös miniszterelnök-jelölt kiválasztásának módja körüli vita miatt. Bajnai Gordon közvélemény-kutatást javasolt, Mesterházy Attila pedig azt, hogy előválasztáson döntsenek a kormányfőjelöltről és a 106 egyéni jelöltről. Bajnai Gordon később azt mondta, akár egy óra alatt meg lehet állapodni, és szervezete kész elfogadni, hogy az egyéni választókerületeket kétharmad-egyharmadban arányban osszák fel.

A szocialista párt elnöksége szerda este a tárgyalások folytatásáról döntött. Az MSZP a megállapodás érdekében eltekintett az előválasztásról szóló javaslatától. Ekkor körvonalazódott, hogy a két párt szinte biztosan külön listán indul majd.

Mi lesz Szegeden?

Sajtóinformációk szerint Szegeden az 1-es körzetben az MSZP indít jelöltet: vagy Botka László országgyűlési képviselőjelöltet, polgármestert, vagy – amennyiben ő az országos kampányban vállal kulcsszerepet, s biztos bejutó listás helyet kap – Szabó Sándort, a szegedi polgármesteri hivatal kabinetfőnökét. Itt a kormánypártok a jelenlegi állás szerint Bohács Zsolt parlamenti képviselőt, választókerületi elnököt versenyeztetik. A 2-es szegedi körzetben az Együtt 2014-PM színeiben vagy Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, vagy még nagyobb valószínűséggel Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok egykori igazgatója szállhat ringbe B. Nagy László kormánymegbízott ellen. Hivatalosan még nincs döntés ezekben a kérdésekben, ám Bátyai esetleges politikai szerepvállalására számos, különböző körülmény is utal.

Előző sztori

A hétvégén több napsütés várható, de záporok továbbra is lehetnek

Következő sztori

Kézilabda: fizikálisan és mentálisan erős SZKKSE várja a bajnoki rajtot