Közélet

Budai Gyula: kisebb almatermés várható az idén

Budai Gyula: kisebb almatermés várható az idén

2013. augusztus 14., szerda
Budai Gyula: kisebb almatermés várható az idén

Kisebb almatermés várható idén a tavalyinál - közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón Nyíregyházán szerdán.

A szakemberek becslése szerint a múlt évi 750 ezer tonna almával szemben az idén 500-570 ezer várható - mondta. Hozzátette: a legnagyobb termőterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 300-350 ezer tonna almatermést becsülnek, és a nyírségi kertekben a meleg miatt korábban érő fajták szedésével már megkezdődött a szüret is. Az államtitkár - aki a termelők érdekképviseleti szervezeteinek, valamint a felvásárló, feldolgozó cégeknek a vezetőivel folytatott egyeztetést szerdán - hozzátette, hogy a várható termés mintegy 20 százaléka étkezési, 80 százaléka ipari alma lesz. Ez a termésarány a hazai piac szükségleteit teljes mértékben fedezi - jegyezte meg.

Budai Gyula

kitért arra, hogy a tárca folyamatosan egyeztet majd annak érdekében, hogy a termelők minél nagyobb árat kapjanak a gyümölcsért. Ezt szolgálja majd az is, hogy idén szeptemberben is szerveznek országos almaértékesítési akciót a kereskedelmi láncok áruházaiban. A parlamenti államtitkár megemlítette azt is, hogy a dinnyefelvásárláshoz hasonlóan az almaátvételt is ellenőriztetik majd, a termelők érdekeinek védelmében.

Mártonffy Béla

, a Fruit-VeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy 90 milliárd forint támogatást igénylő termőterület-fejlesztési programot nyújtottak be az agrártárcához. A korszerű ültetvényterületet szeretnék a jelenlegi egyharmadról kétharmad arányúra növelni a következő években. Hangsúlyozta: a fejlesztés százezer új munkahely létrejöttét jelentené, és legtöbb a foglalkoztatási gondokkal küzdő Szabolcsban létesülne. A termőterület növelése az orosz piacon jelentkező importigények kielégítését szolgálhatná.

Szigeti Zoltán

, a legnagyobb hazai almafeldolgozó cég, az osztrák tulajdonban lévő Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy hétfőn az anarcsi üzemükben megkezdték az ipari alma felvásárlását. Mintegy ezer tonnát vesznek át a termelőktől, 25 forint kilogrammonkénti nettó áron. A cégvezető megemlítette, hogy tavaly 28 forint volt az induló ár, és a mostani kevesebb összeg a jelentős sűrítménykészletek következménye. A sűrítményt a tavalyi 1300-1350 euróval szemben az idén 1100 euróért lehet a piacon eladni. Szigeti Zoltán azt is elmondta, hogy a korai fajták feldolgozása után a végleges ipari almafelvásárlási ár később alakul ki, mértékét jelenleg még prognosztizálni sem tudják. Az Agrana-Juice vásárosnaményi üzemében augusztus 25. és 28. között indítják a felvásárlást, míg a hajdúsámsoni üzemben a bodzafeldolgozás után, szeptember 2-án vagy 3-án kezdenek az almával. Tavaly a cég 250 ezer tonna ipari almát dolgozott fel Magyarországon, és idén már eddig 200 ezer tonna átvételére szerződést kötött. Várhatóan az idei szezonban is minden léalmát átvesznek az Agrana-Juice üzemei a termelőktől - mondta Szigeti Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.