Közélet

A Négy Mancs alapítványai ellen folytatódnak a perek

A Négy Mancs alapítványai ellen folytatódnak a perek

2013. augusztus 4., vasárnap
A Négy Mancs alapítványai ellen folytatódnak a perek

A Négy Mancs alapítványok ellen indított magyarországi perek folytatódnak, és további kártérítési perek is várhatóak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.

A szaktárca jelezte: valószínűleg a jövőben az alapítvány jogellenes magatartása miatt kárt szenvedett magyarországi integrátorok és termelők indítanak pereket. A jelenlegi helyzet ugyanis az, hogy a szervezet feketelistáján szereplő, egyébként legális - mind a hazai, mind az európai uniós jogszabályoknak messzemenően megfelelő tevékenységet végző - cégek a Négy Mancs kampányának eredményeként valamennyi termékükkel kiszorultak a német és az osztrák piacokról. Ezzel szemben a pozitív listán szereplő cégek termékeit - a Négy Mancs támogatásával és ajánlásával - teljes szabadsággal forgalmazzák az európai unió piacain - ismertetik. A VM információi szerint a Vier Pfoten - a Négy Mancs osztrák anyacége - még 2009-ben szerződést kötött a Bács-Tak Kft. nevű, pozitív listán szereplő céggel, és ebben engedélyezte, hogy a cég egyes telepein 2012-ig tolltépést végezzen. A pozitív listán tehát egy olyan cég és cégcsoport szerepelt és szerepel mind a mai napig, amely a Négy Mancs által egyébként állatkínzásként deklarált tevékenységét - az alapítvány támogatásával és jóváhagyásával - 3 éven át folytatta - mutat rá a közlemény. A VM szerint mindez világosan mutatja a Négy Mancs úgynevezett állatvédelmi tevékenységének valódi arcát. A minisztériumi közlemény szerint az eddigi vizsgálati eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy a Négy Mancs alapítvány magyarországi tevékenysége német-osztrák gazdasági lobbiérdekeket szolgál, amelynek egyetlen célja, hogy a magyar hízottszárnyas-termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról. A közlemény emlékeztet arra, hogy a Négy Mancs egyes alapítványai ellen a Hungerit Zrt. 2011-ben kártérítési pert indított, amely jelenleg is folyamatban van a Fővárosi Törvényszék előtt, a kártérítési igény körülbelül 500 millió forint. A Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. is perben áll a Debreceni Törvényszék előtt a Négy Mancs egy másik alapítványával szemben, kárigényük körülbelül 50 millió forint. A közlemény kitér arra is, hogy a VM információi szerint ugyanaz az ügyvédi iroda láthatja el a Négy Mancs jogi képviseletét, mint amelyik korábban - a magyar baromfitenyésztők felkérésére - éppen az osztrák alapítvány elleni fellépésben segédkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.