/

Szegedi neurológiai eredmények a Wall Street Journalban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Wall Street Journal július 8-i számában ismerteti szegedi neurológusok és pszichológusok budapesti és nemzetközi kollaborációban készült tanulmányát.

Az eredeti közlemény a Journal of Neurolinguistics folyóiratban jelent meg (Impaired languge production in asymptomatic carotid stenosis. J. Neurolingustics 26:462-469, 2013.) Szerzői: Németh Dezső, Sefcsik Tamás, Németh Kornél, Turi Zsolt, Cristina D. Dye, Csibri Péter, Janacsek Karolnia, Vörös Erika, Vécsei László és Sztriha K. László szegedi, budapesti, valamint göttingeni, austini és angliai intézetek munkatársai.

Az értékelés során a nyaki verőérszűkülettel igazolt, de lényegében neurológiai vizsgálat alapján tünetmentesnek tekinthető betegeknél tanulmányozták a nyelvi funkciókat. A megfigyelésbe 24 pácienst vontak be, akiknek 50-99 százalékos nyaki verőérszűkülete volt, valamint 24 kontrollszemélynél hasonló értékelést végeztek. Bebizonyosodott, hogy a nyaki verőérszűkületben szenvedő betegeknek alacsonyabb nyelvi kifejező teljesítményük van. Az is világossá vált, hogy azok a páciensek, akiknél mindkét nyaki verőérben komoly szűkület volt, több hibát vétettek a nyelvi teljesítmény felmérése során azokkal a betegekkel összehasonlítva, akiknél csak az egyik érben volt bizonyítható a csökkent keringés. Érdekes megfigyelésnek számít, hogy olyan betegeknél, akiknél 50 százalék körüli szűkületet találtak, már jelentkeztek a nyelvi kifejezés problémái. Az adatok azt igazolják, hogy a nyaki verőér szűkülete következtében jelentkező csökkent agyi keringés befolyásolja a nyelvi funkciót. Ez a tény indokolja az úgynevezett neurokognitív vizsgálatok elvégzését e betegek pontos klinikai állapotának megítélése végett. Ezeket a megállapításokat a Wall Street Journal érdemesnek tartotta bemutatni olvasóinak, az online cikk IDE kattintva érhető el.

Előző sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Ficsor Zsófia

Következő sztori

Új igazgató az SZTE Klebelsberg Könyvtár élén