Universiade: az elmúlt 43 év legtöbb magyar érme Kazanyban

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

magyar_universiade_csapatlogoAz elmúlt tíz esztendő legjobb helyezésével zárt az éremtáblázaton a magyar küldöttség a 27. Nyári Universiadén Kazanyban, az elmúlt több mint negyven év legtöbb érmét szerezve.

A lehető legszebben fejeződött be a 27. Nyári Universiade a Tatár Köztársaság fővárosában, Kazanyban. A férfi egyetemi vízilabda-válogatott legyőzte a profi játékosokkal felálló hazai orosz csapatot. A felsőoktatási hallgatók olimpiáján a Magyar Egyetemi Csapat 15 éremmel (4 arany-, 2 ezüst- és 9 bronzérem) zárta a kazanyi Universiadét, a világ második legnagyobb multisport eseményét, ezzel az éremtáblázaton a 18. helyen végzett. A 162 induló országból 62-en szereztek érmet. Az első helyen, nem meglepő, a minden sportágban, számban a legerősebb felnőtt csapatával, sportolójával résztvevő házigazda Oroszország végzett 155(!) aranyéremmel. A második Kína 26, a harmadik Japán 24 aranyéremmel – olvasható a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség záróközleményében.

Az oroszok valóban alaposan kitettek magukért, nemhiába hangoztatták a kazanyi versenyek előtt, hogy ez lesz minden idők legnagyobb és legjobb Universiadéja, az egyetemi sport legnagyobb ünnepe. A kazanyi Universiade rangját emeli, hogy a világeseményt Vlagyimir Putyin elnök nyitotta meg. Az Universiade Faluba pedig ellátogatott az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev. A záróünnepségre ismét megtelt a Kazany Aréna, 45 ezren tomboltak a lelátón. Ez sem volt kevésbé látványos, mint az ünnepélyes megnyitó.

Ideális körülmények, pazar létesítmények – jellemzi röviden a közlemény a környezetet. Végül összesen 13000 résztvevő, 9000 sportoló, továbbá delegációtagok, edzők, egészségügyi csapat stb. indult 162 nemzetből. Összesen 351 bajnokot avattak 27 sportágban. A 129 fős magyar csapatban voltak rutinos olimpikonok, vb- és Eb-résztvevők, illetve sok olyan sportoló, akik eddig még soha nem vettek részt ilyen rangos világversenyen. Egyértelmű, hogy az Universiade a legjobb felkészülés az olimpia légkörére.

Az egyetemi sport az olimpiai élsport egyik legstabilabb pillére, ha nem elég erős, akkor a legtehetségesebb sportolókat elveszítjük – hangsúlyozza a sajtóanyag. Mint ahogyan Tóth Miklós, a MOB alelnöke fogalmazott, a jövő olimpikonjainak akkor segítünk a legtöbbet, ha az egyetemek, főiskolák rektorai magukénak érzik a sportot és sportolókat. Hosszú távon erős egyetemi sportklubok kell létrehozni. Sportösztöndíjat kell biztosítani minden tehetséges egyetemi-főiskolai sportolónak – többek között ehhez hasonló célok is szerepelnek az egyetemi sport programjában, a Hajós Alfréd Tervben.

A MEFS prezentálta a 2019-es Universiade pályázat lehetőségeit az Universiade Falu központi épületében, Kazanyban. Freyer Tamás csapatvezető, MEFS alelnök elmondta, hogy van realitása egy Universiade rendezésnek Magyarországon 2019-ben vagy 2021-ben. Az Universiade emeli az ország rangját a sportban és a felsőoktatásban, pozitív, dinamikus, sportos képet fest az országról, célt és értelmet ad a már meglévő sportfejlesztéseknek, felkészít a még nagyobb sportesemények szervezésére és természetesen népszerűsíti a sportos életmódot. A MEFS mottója: „Egészséges és sportos értelmiséggel rendelkező társadalom – egészséges és sikeres polgárok”.

A közlemény végül néhány magyar „leggel” és az érmesekkel zárul. Krivacevic Tijana, a magyar női kosárlabda válogatott kiválósága lett a torna legeredményesebb játékosa, míg Szabó Petrát megválasztották a legjobb női kajakozónak, mivel a legtöbb pontot szerezte.

A 7. érmünket a hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi szerezte, ez azért különleges, mert ez a magyarok 300. érme az Universiadék történetében.

2011-ben Senzsenben az éremtáblázaton a 22. helyen végzett Magyarország 11 éremmel. Kazanyban jobb volt a Magyar Egyetemi Csapat, annak ellenére, hogy egyre erősebb mezőnyben kell helyt állni, egyre több a sportágban és egyre több résztvevővel szemben. Az oroszok minden sportágban olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat, vagy érmeseket indítottak. Két évvel ezelőtt pontosan 7155 sportoló vett részt az Universiadén, 4 éve Belgrádban csak 5566.

Magyarország helyezései az éremtáblázaton a korábbi Universiadékon: Belgrádban 2009-ben 19. hely (8 érem), Bangkokban 2007-ben 24. hely (6 érem), Izmirben 2005-ben 23. hely (5 érem), Daeguban (Korea) 2003-ban 12. hely (12 érem), Pekingben, 2001-ben 20. hely (6 érem).

A MEFS elnöke, Kiss Ádám előzetesen 10-15 érmet várt a csapattól. Kazanyban 15 érmet szereztek a magyarok, amire 43 éve (1970, Torino) nem volt példa, miközben a részvételre fordítható források meg sem közelítik sok más nemzetközi szereplés lehetőségét. A mostani siker jól mutatja a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság közös erőfeszítését, hogy a legjobb sportolók induljanak az egyetemisták, főiskolások világjátékán.

A magyar érmesek:

Bronzérmesek:
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, Csepregi Gábor a harmadik helyen végzett a férfi könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében, 7:32.62-es időeredménnyel július 8-án.

A cselgáncsozók 81 kg-os súlycsoportjában a Semmelweis Egyetem hallgatója, az Atomerőmű SE sportolója, Csoknyai László bronzérmes lett szintén július 8-án.

A Blaskó Lili, Fazekas Eperke, Kiss Júlia, Koltai Kinga, Kovács Zsuzsanna, László Réka, László Zsófia, Tringer Sára, Vándor Csilla összeállítású magyar szinkronúszó csapat bronzérmes lett kombinációs kűrben 78.070 pontszámmal július 9-én.

A dzsúdó csapat – Májer Tibor (60 kg), Zámbori Bence (66 kg), Ungvári Attila (73 kg), Csoknyai László (81 kg), Vér Gábor (90 kg), Crjenics Miklós és Bor Barna (100-100 kg, ebben a súlycsoportban Crjenics és Bor felváltva dzsúdóztak) – bronzérmes lett július 11-én.

A Semmelweis Egyetem hallgatója, Zsivoczky-Farkas Györgyi parádés teljesítménnyel, 6269 pontos egyéni csúccsal bronzérmes lett hétpróbában, Kazanyban. A BHSE atlétája 4 számban ért el egyéni csúcsot július 11-én.

A szegedi kötődésű Petrovics Máté, Császár Gergely kajak-kettes bronzérmes lett férfi 1000 méteren, 3:31.559-es időeredménnyel július 14-én.

Az ugyancsak szegedi Tóth Attila Tas, valamint Schenk Áron, Kovács László, Császár Gergely alkotta kajaknégyes szintén bronzérmes 1000 méteren, holtversenyben a fehéroroszokkal. A célfotó alapján mindkét hajó harmadik lett, 3:12:184-es időeredménnyel július 14-én.

Az 59 kg-osok mezőnyében, női birkózásban, a Semmelweis Egyetem hallgatója, a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Barka Emese Kazanyban is harmadik helyen végzett július 14-én.

Kötöttfogásban, Takács Ferenc tanítványa, a BVSC birkózója, az Óbudai Egyetem hallgatója, a junior vb-n első Lám Bálint 120 kilóban a bronzérmes az amerikai Fortune ellen július 15-én.

Ezüstérmesek:
A Pécsi Tudományegyetem hallgatója, a vb- és Eb-ezüstérmes dzsúdós Bor Barna ezüstérmes a cselgáncsozóknál, a +100 kilósok mezőnyében július 7-én.

Ezüstérmes lett a női egyetemi vízilabda-válogatott is, miután a döntőben Kelemen Attila együttese 18-11-re kikapott az olimpiai és vb-résztvevőkkel felálló házigazda orosz csapattól július 16-án. A csapatnak Árkosy Lilla, Dalmády Szandra és Dalmády Petra személyében Szegeden, Gémes Alexa és Gundl Diána személyében pedig Szentesen játszó tagjai is voltak.

Aranyérmesek:
Az Universiade első magyar aranyérmese, a magyar egyetemi sport arca, Joó Abigél, aki dzsúdóversenyek 78 kg-os döntőjében ipponnal győzte le a francia Malongát július 7-én. Joó Abigél a Szent István Egyetem hallgatója, kétszeres Eb-győztes, olimpiai 5., a világranglista második helyén áll. Ez az Universiádék történetének 110. magyar aranyérme.

Az ifjúsági olimpiai bajnok és Eb-ezüstérmes úszó, Biczó Bence 200 pillangón, 1:55.32-es időeredménnyel diadalmaskodott július 13-án. Ez volt Biczó Bence (Debreceni Egyetem) pályafutásának második legjobb eredménye 200 pillangón. Sántics Béla tanítványa megjavította idei legjobbját, amelyet a debreceni Eb-n ért el ebben a számban.

A tavalyi kazanyi egyetemi vb győztese, az Óbudai Egyetem hallgatója, Kiss Tamás július 14-én C-1 1000 m-en nyert, 4:10.837-el. A kenus Pekingben C-2 1000 méteren bronzérmes lett Kozmann Györggyel. Kiss Tamás, a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György váratlan halála után, közvetlenül az olimpia előtt csatlakozott Kozmann Györgyhöz, 2008-ban.

A magyar egyetemi férfi vízilabdacsapat legyőzte a felnőtt Világliga csapatukkal felálló oroszokat a döntőben, az Universiade utolsó napján, július 17-én. Magyarország-Oroszország 5-4 (1-1, 1-1, 3-1, 0-1). A magyar csapat: Bisztritsányi – Korényi, Szécsi, Kovács, Mezei 1, Juhász, Chilko. Csere: Tóth M. 1, Erdélyi 1, Somogyi 1, Szentesi 1. Szövetségi kapitány: Vincze Balázs. A csapatból Tóth Márton és Juhász Zsolt Szegeden játszik, a szentesi nevelésű Somogyi Balázs az SZTE hallgatója, a szövetségi kapitány Vincze Balázs pedig az A-Híd Szeged VE trénere.

Előző sztori

Foglalkozás a felgyői napközis táborban

Következő sztori

Tovább drágult a benzin