Gazdaság

Több területen is világszínvonalú a magyar mezőgazdaság

Több területen is világszínvonalú a magyar mezőgazdaság

2013. július 19., péntek
Több területen is világszínvonalú a magyar mezőgazdaság

Magyarország teljesítménye több agrárgazdasági területen is világszínvonalú - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállítása alapján.

Magyarország a mezőgazdaságilag művelhető területek arányában a harmadik helyen áll az Európai Unión belül. A kiváló adottságokat mutatja, hogy e területek több mint 80 százaléka szántó, amivel az ország a tagállamok közül Dánia után a második helyet foglalja el, és mintegy 23 százalékkal múlja felül az uniós átlagot - ismertette a tárca. Az AKI adata szerint Magyarországon egy agrárgazdaságban foglalkoztatott ember a 27 uniós ország átlagánál 53 százalékkal nagyobb területen gazdálkodik, csak az Egyesült Királyság, Dánia és Franciaország rendelkezik ennél kedvezőbb adatokkal. Tavaly 15 ezerrel nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma. A közlemény több területet is említ, ahol a magyar gazdaság kiemelkedően teljesít. Az összesítés szerint Magyarország a világ ötödik legnagyobb vetőmag-exportőre. A szaporítóanyag termőterületét tekintve az európai ranglista hetedik helyét foglalja el az ország, az előállított vetőmag mennyisége megközelíti a 270 ezer tonnát. A kukorica és mustármag vetőmagját Európán belül Magyarországon termesztették a második legnagyobb területen 2011-ben. Az évi több mint egymillió tonnás napraforgómag-termeléssel Magyarország a nyolcadik helyen szerepel a világrangsorban, a magyar kivitel pedig az elmúlt három évben 8-19 százalékos részarányt képviselt a világ kereskedelmében - ismertette a VM.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.