Közélet

Rekordszámú cég szűnt meg az első félévben

Rekordszámú cég szűnt meg az első félévben

2013. július 8., hétfő
Rekordszámú cég szűnt meg az első félévben

Rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon az első félévben: a cégbíróságok mintegy 16 ezer céget töröltek a nyilvántartásból, ami az előző félévinél 7,1 százalékkal, az eddigi rekorder félévnél, 2010 második felénél pedig 3,4 százalékkal több - közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfőn.

Az Opten adatai szerint 2012 első felében 32 301 cégmegszüntetésre irányuló cégbírósági eljárás, azaz felszámolási, végelszámolási és kényszertörlési eljárás indult Magyarországon. A második félévben 24 263, az idei év első felében pedig 17 581. Az egyes eljárástípusok között a jogszabályváltozások miatt jelentős átrendeződés ment végbe. A tavalyi év első félévéhez képest a felszámolások száma 12 312-ről 7109-re, a végelszámolásoké pedig 19 444-ről 6646-ra esett vissza. A tavaly bevezetett kényszertörlési eljárások száma viszont 545-ről 3826-ra ugrott - ismerteti közleményében a céginformációs szolgáltató.

Tóth Tamás

, az Opten ügyvezető igazgatója szerint a cégadatok februári frissítése miatt leterhelt cégbíróságok ennél lényegesen több kényszertörlést indítanak majd a második félévben, ettől függetlenül valószínűleg átmeneti javulás áll be a törlési adatokban. Az Opten Cégfluktuációs Indexe (CFI) - amely az adott időszakban, egy adott területen megszűnt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez - mérséklődik. Ennek oka elsősorban a cégalapítási arány csökkenése. A megelőző év azonos időszakához képest a 13,7 százalékos CFI 13 százalékra mérséklődött, miközben a megszűnések aránya 4,7 százalékról 6,3 százalékra emelkedett, a cégalapításoké viszont 8,9 százalékról 6,8 százalékra csökkent. Az Opten adatai szerint a cégalapítások száma 2012 második félévéhez képest idén az első félévben 15000-ről 16100-ra nőtt. Ezek az értékek azonban még messze elmaradnak a válság előtti időket jellemző számoktól, akkoriban félévente 23-25000 új céget alapítottak - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.