Közélet

Nem magyar a görög az Etelka soron? + FOTÓK

Nem magyar a görög az Etelka soron? + FOTÓK

2013. július 3., szerda
Nem magyar a görög az Etelka soron? + FOTÓK
probavasarlas_01_gs

Július elsejétől kiemelt figyelemmel vizsgálja a szezonális gyümölcsök minőségét és eredetiségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Szerda reggel Szegeden az Etelka sor egyik dinnyeárusához vonultak ki az ellenőrök, ahol a kiírás szerint magyar dinnyét árultak.

Szegeden az Etelka sor egyik dinnyeárusához vonult ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, több hatósággal karöltve: a Csongrád Megyei Kormányhivatal részéről a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hivatal munkatársai is lecsaptak az út mellett álló standra. Az akció során ellenőrizték a származási helyet, az ártájékoztatást az esetleges akciók valóságtartalmát, a mérleghitelesítést és a munkavállaló alkalmazásának feltételeit. "Egész évben folyik az ellenőrzés, de július elsejétől az élelmiszer-biztonsági szerv kiemelt figyelmet fordít a szezonális gyümölcsökre. A nyári zöldség és gyümölcs-ellenőrzés része a célzottan elrendelt dinnyeellenőrzés is" - nyilatkozta

Hódi László

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője. Mint mondta, tipikus szabálytalanságnak számít, hogy a kiírás szerint magyar (konkrétan nagykamarási) dinnyét árultak, holott a szakemberek szerint a rossz idő miatt két hét múlva, július közepén jelenhet csak meg a hazai gyümölcs a piacokon. Az Etelka sori árus harmadosztályú besorolással illette a dinnyéjét, ilyen pedig hivatalosan nem is létezik, csak első- és másodosztályú árut ismernek. Gyakori probléma az is, hogy őstermelőként, de nem saját árut visz ki a piacra a kereskedő, annak kedvezményeivel együtt. "A kormányhivatal célja, hogy segítse az őstermelők munkáját, de az élelmiszer megfelelő minőségéről is biztosítsa a lakosságot" - tette hozzá Hódi László. A vállalkozó a későbbiekben hiánypótlásként benyújthatja még a termék eredetéről szóló iratokat, így a szabálytalanságokról tényleges összefoglalóval egyelőre nem tudtak szolgálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.