Közélet

Ópusztaszerre látogattak a nemzetközi piarista ifjúsági találkozó résztvevői + FOTÓK

Ópusztaszerre látogattak a nemzetközi piarista ifjúsági találkozó résztvevői + FOTÓK

2013. július 20., szombat
Ópusztaszerre látogattak a nemzetközi piarista ifjúsági találkozó résztvevői + FOTÓK
piaristak_opusztaszer_020_va

Több mint kétszáz fiatal vesz részt a Nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozón, melynek középpontjában a piarista lelkiség és a különböző nemzetek közötti kapcsolatok erősítése áll.

Kecskemét ad otthont a Nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozónak (Piarist Youth Meeting, PYM), melyen hat ország fiataljai vesznek részt. A 16-21 év közötti fiatalokat megszólító találkozón a résztvevőknek lehetőségük nyílik az Istennel való kapcsolatuk elmélyítésére, barátságok kialakítására és ápolására. Ezenfelül megismerhetik egymás kultúráját, az egyes nemzetekben rejlő különbségeket, ugyanakkor megerősödhetnek közös hitükben. A lelkiségi programok és kiscsoportos foglalkozások mellett városismereti vetélkedő, sportversenyek, közös éneklések és koncertek, esti mulatságok, valamint kirándulások színesítik a palettát. A fiatalok ellátogattak a fővárosba, és pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban jártak, ahol a Feszty-körképet is megcsodálták. Ott beszélgettünk szervezőkkel, résztvevőkkel. A „Maradj mellettem!” mottóval fémjelzett találkozóról

Németh Gábor

a SZEGEDma.hu-nak elmondta, egy olasz eredetű fokoláré ének refrénjében található ez a sor, amit jelmondatul választottak. „Ez egy vidám, gitárral kísérhető ének, az eredeti olasz mellett megtaláltuk a magyar és lengyel verziót is, így mindannyian tudjuk közösen énekelni. A 'maradj mellettem' gondolat szövi át a találkozót, erről beszélgetünk, erről elmélkedünk a találkozó során” – fogalmazott a piarista szerzetes tanár.

Hozzátette, minden nap szentmisén vesznek részt a fiatalokkal együtt, fontosnak tartják, hogy együtt, közösen éljék meg a hitüket. Megtudtuk, a szentmiséket minden nap más nyelven tartják, a pénteki nap például a lengyeleké volt, de az imádságokat tolmácsolják a többi nyelvre. Németh Gábor hangsúlyozta, a hétköznapokban is erőt ad az az élmény, amit a találkozó nyújt a résztvevőknek, az Istennel való kapcsolat mellett az új barátságok, ismeretségek is. A találkozóra Olaszországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Erdélyből érkeztek fiatalok, a legtöbben a magyarok és az lengyelek vannak, e két nemzetet 90-90 fő képviseli.

Közelebb kerülni Istenhez

Béres Péter elmondta, idegen nyelvi beszélgetéseken is voltak, neki, mint animátornak lengyelekkel, olaszokkal és magyarokkal vegyesen kellett játszania. Kecskeméten és Budapesten egyaránt városnézést tartottak, s Péternek ez utóbbi program tetszett a legjobban, az hogy ő kalauzolhatta végig a találkozó résztvevőit Pest belvárosában. Soós Rita hozzátette, kirándultak a csalánosi parkerdőben, neki az ott rendezett tizennégy állomásos vetélkedő nyerte el eddig legjobban a tetszését. Mindkét magyar fiatal részt vett már piarista találkozón Krakkóban. „Egy ilyen találkozó abból a szempontból is jó, hogy gyakorolhatom a nyelvtudásomat, másrészt számtalan új ismerőst szerezhetek” – fogalmazott Béres Péter. Rita számára a szentmisék kiemelten fontosak, érdekes számára, hogy milyen különbségek vannak. Megtudtuk, az olaszok felállnak és tapsolva énekelnek, ami a kecskeméti fiatal számára felejthetetlen élményt jelentett. „Nagy élmény megosztani a keresztény éltet és hitet más fiatalokkal is. Egyedülálló volt számomra a Csörömpölők együttes műsora is az iskola udvarán, így jobban megismerhettem a magyar kultúrát” – fogalmazott Omar Vincentin. Az olasz fiatalember Ferenc pápa azon gondolatait tartja nagyon fontosnak, mely szerint a hitet meg kell osztani másokkal, ezen a találkozón erre is mód nyílik. Nicola Negronak a vegyes nemzetiségű kiscsoportos foglalkozások tetszettek, amelyek kiváló alkalmat biztosítottak arra, hogy jobban megismerjék egymást. „Lelkileg sokat gazdagodtam azáltal is, hogy a különböző országokban élők hitét megismerhettem, úgy érzem, még közelebb kerültünk Istenhez” – erről már Chiara Fornasa nyilatkozott portálunknak. Poznańból érkezett Piotr Pawlak, aki jelentős rendezvénynek tartja a PYM-et, s nagyon örül annak, hogy Magyarországra jöhetett a találkozóra. „Nagyon fontos számomra, hogy közelebb kerülhettem Istenhez, és különösen jó érzés megismerkedni más emberekkel, illetve jó érzés tudni, hogy velünk együtt van az Isten” – fogalmazott a lengyel fiatal. „Bár egymással különböző nyelveken beszélünk, az Istent is más-más nyelven szólítjuk meg, mégis van közös témánk, és mindannyian ugyanahhoz az Istenhez fordulunk bizalommal” – a szervezők szerint ebben áll a Nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozó lényege.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.