Sport

Labdarúgás: félidőben a Csongrád megyei pályahitelesítés

Labdarúgás: félidőben a Csongrád megyei pályahitelesítés

2013. július 31., szerda
Labdarúgás: félidőben a Csongrád megyei pályahitelesítés
molnarjanos02

Amíg a csapatok gőzerővel készülnek a megyei bajnokságok augusztusi rajtjára, addig a háttérben dolgoznak a megyei szövetség munkatársai is. Elkészültek a bajnokságok csoportbeosztásai, véglegesnek tekinthető valamennyi bajnokság őszi programja, egy nap van még hátra a felnőtt átigazolási időszakból, ezután következhet a játékengedélyek kiadása, és július 27-től augusztus 8-ig tart a megye 74 labdarúgópályájának hitelesítése. Mi most ez utóbbi munkafolyamatba kukkantottunk be.

Hatvan oldalt tartalmaz az MLSZ Infrastruktúra Szabályzata, amely részletekbe menően rögzíti, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy labdarúgópályán hivatalos mérkőzést lehessen rendezni. Csongrád megyében a megyei igazgatóság Biztonsági és Technikai Bizottsága felel a pályák hitelesítéséért. A bizottság elnökét,

Molnár Jánost

kérdeztük eddigi tapasztalatairól.

- Tapasztalatai szerint mennyire ismerik a csapatok, illetve a létesítmények üzemeltetői az MLSZ Infrastruktúra Szabályzatát?

- Sajnos azt kell mondanom, hogy semennyire. Éppen ezért arra a döntésre jutottam, hogy a mostani pályahitelesítések lezárultával egy körlevelet adunk ki, amelyben a legfontosabbakat - így például a pályaméreteket és a legújabb módosításokat - pontosan rögzítjük.

- Melyek a július 10-től hatályos Infrastuktúra Szabályzat legfontosabb módosításai ez előző időszakhoz képest?

molnarjanos03

- A szabályzat igyekszik felkészíteni a klubokat arra, hogy a közeljövőben már a megyei osztályú csapatok pályáinak is licenccel kell rendelkezniük. Ezt várhatóan nem egy lépésben, hanem fokozatosan vezetik be, de már most el kell kezdeni felkészülni rá. Az érvényben lévő szabályzat rögzíti, hogy a pályákon biztosítani kell a digitális jegyzőkönyv vezetéséhez szükséges eszközöket (számítógép, internet), meg kell lennie a szabványtól eltérő méretű kapuknak a kisebb korosztályok játékának biztosításához, és igen szigorú előírások vonatkoznak az egészségügyi eszközök, például a kompletten felszerelt készenléti táska meglétére. Azt kell mondanom, hogy jelenleg jó, ha a pályák harminc százalékán nincs gond ezekkel. Külön szólnom kell a digitális jegyzőkönyv vezetéséhez szükséges eszközökről, hiszen jelenleg anyagilag ez jelenti a legnagyobb terhet. Ezek az eszközök csak néhány pályán találhatók meg, ez a jövő egyik nagy megoldandó kérdése.

- Ön hetedik éve végzi a pályahitelesítés feladatait. Látszik-e fejlődés a pályák állapotában?

- Az elmúlt évek pályázati lehetőségei rengeteget segítettek a pályák állapotának javításában. Sajnos azt is tapasztalom, hogy a pályázati lehetőségek megjelenésével egy időben az önkormányzatok többsége megvonta a korábbi anyagi támogatását a kluboktól, akiknek így már az is szinte megoldhatatlan feladatot jelent, hogy a pályázati pénzek felhasználásához szükséges önrészt előteremtsék. Sajnos a klubok többsége anyagilag nem áll stabil lábakon. Összességében azt kell mondanom, hogy a megyei labdarúgópályák állapota évről évre javul ugyan, de még mindig nem vagyunk olyan helyzetben, hogy meg lehessünk elégedve.

molnarjanos01

- Ezekben a napokban már félidejénél jár a megyei labdarúgópályák éves hitelesítésének folyamata. Melyek az idei év legfontosabb tapasztalatai?

- A legnagyobb gondot továbbra is az öltözők és az illemhelyek állapota jelenti. Sajnos ezen a téren évek óta nem sikerült előrelépnünk. Ugyanakkor kellemesen csalódtam a játékterek állapotát illetően. Szinte minden pályán megtalálták a lehetőséget arra, hogy a nyári szárazság ellen locsolással védekezzenek, így a pályák talaja jónak mondható. Gondot jelent jó néhány helyen a játékvezetők elhelyezése is, hiszen előírás, hogy a játékvezetőknek tusolóval ellátott külön öltözőt kell biztosítani.

- Az elmúlt hét évben milyen kirívó esetekkel találkozott?

- Akadt több is, de számomra az volt a legmegdöbbentőbb, hogy az egyik városunk pályáján az öltözők falai erősen penészedtek. Amikor ezt jeleztem a fenntartónak, azt a választ kaptam, hogy ez ne legyen már gond, hiszen ezekben az öltözőkben úgyis csak gyerekek öltöznek. A pályára természetesen nem adtam ki az engedélyt csak azt követően, hogy az öltözők tisztasági festést kaptak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.