Gazdaság

Közösen lép fel a feketegazdaság ellen a NAV az agrárkamarával

Közösen lép fel a feketegazdaság ellen a NAV az agrárkamarával

2013. július 11., csütörtök
Közösen lép fel a feketegazdaság ellen a NAV az agrárkamarával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közös munkacsoport felállításáról döntött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnöksége az áfacsalások megfékezése és a tisztességes piaci magatartás erősítése érdekében.

A NAK csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t az ügyvezető elnökség szerdai ülésének eredményeiről, amelyen meghallgatták a NAV Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának beszámolóját. Ebben elhangzott: a főigazgatóság adatai szerint több százezer tonna jelöletlen, származási bizonyítvány nélküli élelmiszer érkezik Magyarországra. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szúrópróbaszerűen vizsgálja a 3 és fél tonnánál nagyobb teherautók szállítmányát főként az északi határnál. A tapasztalatok szerint az áfacsalások hatalmas károkat okoznak a magyar agrár- és élelmiszergazdaságnak. A legnagyobb mennyiségben cukor, repce és étolaj érkezik az országba, de jelentős az illegális áruforgalom a kukorica, a tej, a búza, illetve a burgonya, az élő állat, a zöldség, a sertéshús és a tojás estében is. A NAV tapasztalatai szerint a fokozott ellenőrzések hatására jelentősen csökkent a kamionforgalom a határon. Az agrárgazdasági kamara ugyanakkor sokat segíthet adatok szolgáltatásával, hogy kiszűrhetőek legyenek a visszaélések - idézi a közlemény

Molnár Tamás

főigazgatót.

Győrffy Balázs

, a NAK elnöke rámutatott: a hazai agrárgazdaságnak elsősorban nem az importtal, hanem a feketeimporttal kell versenyeznie. Az elnök szerint ezért a kormánynak el kellene gondolkodnia az áfacsökkentésen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.