Közélet

KIM: több mint kétszázhúsz eljárás egyszerűsödött

KIM: több mint kétszázhúsz eljárás egyszerűsödött

2013. július 31., szerda
KIM: több mint kétszázhúsz eljárás egyszerűsödött

A lakosságra nehezedő adminisztratív terhek csökkentését célzó program keretében 228, az állampolgárokat érintő hatósági eljárást vizsgáltak felül és egyszerűsítettek - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A közlemény szerint az ügyek folyamatának átszervezése, az elektronikus lehetőségek kiterjesztése, a széleskörűbb és pontosabb tájékoztatás, a benyújtandó dokumentumok számának csökkenése mellett az ezekkel kapcsolatos jogszabályok jelentős része is egyszerűsödött. Ennek eredményeként az egyszerűsítési programba bevont eljárások esetében 25 százalékkal csökkentek a lakosság adminisztratív terhei - írták, hozzátéve azt is: ha az aleljárásokat külön számoljuk, akkor 249 eljárást lehet egyszerűbben elintézni. A minisztérium felidézte: a

Magyary Zoltán

közigazgatás-fejlesztési program részeként tavaly elindított program célja, hogy csökkenjen a lakosságot érintő hivatali bürokrácia. A tárca szerint az egyszerűsítés az élethelyzetet veszi alapul. Az egyszerűsítés érinti a családdal kapcsolatos ügyeket, az adózási kérdéseket, a közmű- és egyéb szolgáltatások területét, az otthonteremtési lehetőségeket, a nyugdíjellátást, az okmányokkal kapcsolatos intéznivalókat, a közúti közlekedéssel, mezőgazdasági területtel, munkavállalással, egészségbiztosítással kapcsolatos eljárásokat, valamint az aláírási címpéldány használatát is. A program részeként a minisztérium kidolgozta a jogszabályok nyelvi egyszerűsítésének az állampolgárok mindennapi életébe is átültethető gyakorlatát: 26 jogszabály szövegét vizsgálták meg és egyszerűsítették az érintett szakterületek. A nyelvi egyszerűsítésre kijelölt jogszabályok zöme a hatósági eljárások egyszerűsítéséhez kapcsolódott. Az egyszerűsítési munka folyamatáról és eredményeiről a Magyary-program honlapján lehet tájékozódni, ahol a lakossági visszajelzéseket is várják. Ezeket a feladatokat az Új Széchenyi Terv keretén belül, kiemelt projekt keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, mintegy 174 millió forint támogatási keretösszegből valósították meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.