Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Ki-mit- tud, rendőrautón érkező Nyári Mikulás és drogprevenció a XVII. évi ÁGOTA Táborban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

agota_tabor112_gsNagyon izgalmas és színes programokkal zajlottak az országos ÁGOTA Tábor legutóbbi napjai. A fiatalokat komolyan foglalkoztató drogkérdés területein több vendége volt az idei ÁGOTÁ-nak, akik segíteni kívántak a drogmegelőzés témájában.

Dr. Lázár Szvetozár alezredes, kapitányságvezető helyettes és Dr. Rajki Andrea alezredes, bűnügyi osztály alosztályvezetője egy rendkívül izgalmas előadást tartottak a tábor lakóinak a drogfogyasztással kapcsolatos bűncselekmények részleteiről. A kapitányságvezető helyettes és az alosztályvezető asszony egyaránt nagyon szuggesztív és hatékony üzeneteket fogalmaztak meg a gyermekek és fiatalok felé. Előadásuk véget értével többen kérdéseiket is megfogalmazhatták és válaszokat is kaptak. Akadt olyan gyermek is, aki a rendőri hivatásvállalás lehetőségeiről érdeklődött.

A tábornak szintén a drog prevenció témájában ugyancsak vendége volt Marosi Antal, aki mint családapa és mint újságíró napi szinten küzd azért, hogy minél több fiatal felé eljuttassa azokat az információkat, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megértsék, mekkora kárt okozhat a kábítószerek használata. Powerpointos előadásában részletesen kitért arra, hogy az emberi agyban milyen káros hatások és milyen súlyos idegrendszeri problémák adódhatnak a szerhasználat miatt. A gyerekek nyelvén, nagyon empatikusan és közérthetően fogalmazta meg mondandóját. Előadása véget értével a gyerekek kötetlenül és nagyon őszintén beszélgettek Marosi Antallal.

A hatékony drogprevenciós előadások mellett a rendőrséggel is olyan helyzetben találkozhattak a táborlakók, ami csökkenthette a fiatalokban a rendőrséggel kapcsolatos félelmeket, esetleges előítéleteket. A rendőrautókkal érkező, hagyományos ÁGOTA Nyári Mikulás közel 150 kg édességet hozott a tábor csemetéinek. A Mikulás játékos, tréfás köszöntője után az édességek kiosztására került a sor, aminek nagyon örültek kicsik és nagyok egyaránt. Ezt követően Bakai Krisztián rendőr százados, a Tarján városi rendőrőrs parancsnoka és kollégái, Varjasi István törzsőrmester, Bodó Ádám törzsőrmester és Varga László főtörzsőrmester egy kötetlen bemutatót tartottak a gyermekeknek a hatósági intézkedésekről és sokat beszélgettek velük hivatásuk tapasztalatairól. A gyermekek megnézhették a rendőrautókat, és egy-két különleges ki is próbálhattak. Óriási élmény volt az egész tábornak a rendőrség ilyen gyermekbarát és gyermek közeli jelenléte. Az ÁGOTA munkatársainak véleménye szerint ezek azok az élmények, melyeknek köszönhetően a fiatalok megérezhetik és megtapasztalhatják a rendőri hivatás igazi célját. A szolgálat és védelem eszméjének igazi értékét, ahol a rendőr már nem csak egy negatív általánosítás alanya (akitől félni kell), hanem az az ember is, aki óvni és védeni hivatott a családból kiemelt fiataljainkat – mondták el az ÁGOTA-sok.

Az ÁGOTA Tábori Országos Ki-mit-tud vetélkedőn több mint 70 fellépő garantálta a jó hangulatot. A versmondás, paródia, tánc, és számtalan kategóriának versenyzői hihetetlen hangulatot teremtettek a Gyík utcai általános iskola tornacsarnokában. Elképesztő ügyességgel és bátorsággal mutatták meg magukat a gyermekek és bizonyították tehetségüket a tábor lakói és a népes vendégsereg jelenlétében. Az ÁGOTA Tábor program kavalkádja folytatódik, az ország minden megyéjéből ide érkező fiatalok legnagyobb örömére.

A XVII. évi Országos ÁGOTA® Tábor segítői és támogatói:

Magyar Élelmiszer Szövetkezet, Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága, Nagybani Piac, ópusztaszeri vállalkozók, CIB Bank, MOL-Új Európa Alapítvány, Fülöp Levente, Dr. Bényi Kriszta, Csongrád Megyei Kormányhivatal, Gyalog Zsolt, Printker Office Land Zrt., Szegedi Vízmű, Qvartratex, Márta Dániel, Mezőker, Rosentál Emma, Bánfi Szikvíz, Szegedi Sütödék, Don Mario Pizzéria, Kerek-Perec Kft., Z-Nagy Cukrászda, Hell Sándorné, Pentelei sori ABC, Pick Söröző és Étterem, magát meg nem nevezni akaró lakos (sütemény adományozó), Orsós Linda, Dr. Szabó Andrea, Mitykó család, Budainé Nagy Ida, Páger Mónika, Vári Lili, Kiss Mihály, tarjáni polgárőrség, Tigers Security Kft., Király Sándor, Michl-Palotai Krisztina, Garami István, József Attila Általános Iskola és Szakiskola, Szegedi Környezetgazdálkodási Kht., Ropoli László, Potyka Étterem

Tovább olvasom

Közélet

Értelmezhetetlen járdasziget töri meg az út folytonosságát a ligetnél

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Erre vajon mi szükség volt?

Tovább olvasom

Közélet

Jó ütemben halad az ország egyik legmodernebb arénájának építése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A 2021 őszére tervezett átadás után az ország egyik legmodernebb multifunkcionális rendezvénycsarnokát vehetik birtokba a szegediek.

Tovább olvasom

Közélet

Húsos fagyit nyaltak a szegedi nagymacskák

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A tigriseket is megviseli a kánikula.

Tovább olvasom

Aktuál