Gazdaság

Idén lesz elegendő étkezési és takarmánygabona az országban

Idén lesz elegendő étkezési és takarmánygabona az országban

2013. július 16., kedd
Idén lesz elegendő étkezési és takarmánygabona az országban
buza_mezogazdasag_szantofold_gs

A hazai kalászos gabonatermés az idén bőven fedezni fogja az ország étkezési és takarmányszükségletét, búzából és árpából jelentősebb mennyiség exportra is jut - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A VM közlése szerint a 2013-ban betakarításra váró mintegy 1,774 millió hektár terület 62 százaléka - 1,093 millió hektár - őszi búza, míg 11 százaléka - 193 ezer hektár - őszi árpa vetés. Az őszi árpa betakarításával gyakorlatilag végeztek a gazdák, a termés 99 százaléka már a magtárakban van. A 193 ezer hektáros területen 4,46 tonna/hektár volt a termésátlag, ami jelentősen meghaladja a tavalyi 3,8 tonnás hektáronkénti hozamot. Példaként hozza a közlemény, hogy a beérkezett adatok szerint az idén még a leggyengébb termésátlaggal rendelkező területek hozama is megközelíti a tavalyi átlagot. A legjobban termő vidékeken pedig a tavalyi átlagtermés majdnem másfélszeresét takarították be a gazdák. A megyei adatok alapján ebben az évben az őszi árpa aratása Nógrád megyében hozta a legkisebb termésátlagot, hektáronként 3,7 tonnát. A legmagasabb termésátlagot Tolna megyében jegyezték 5,3 tonnával hektáronként, kiemelkedő hozamot ért el Fejér megye is, hektáronkénti 5 tonnás átlaggal. Őszi árpából eddig országosan mintegy 856 ezer tonna került a magtárakba. Az őszi búza betakarításra váró 1,093 millió hektáros területének 38 százalékáról már learatták a búzát a gazdák. Az eddigi termésátlag 4,6 tonna hektáronként, így 1,93 millió tonna már a magtárakba került. A legmagasabb termésátlag Tolna megyében közel 6 tonna, Baranya megyében 5,35 tonna, míg a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4 tonna hektáronként a jelenlegi adatok alapján. Tavaly a betakarított 1,051 millió hektárról, 3,74 tonnás hektáronkénti termésátlaggal 4 millió tonna volt az összes őszi búza termésmennyisége. (A szakemberek előzetes számítása szerint az idén az őszi búza termésmennyisége országosan 5 millió tonna körül lesz.) A búza minősége jó, sok helyen pedig kiváló. A betakarított őszi árpa víztartalma 11,5-13 százalék, hektolitersúlya 65-66 kilogramm. Minősége jó, fertőzésektől mentes - olvasható a VM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.