Hétvégi programajánló: Lótusznapok, szabadtéri és THEALTER

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lotusz_napok14_gsSzombaton este újabb premier a szabadtérin, az elfújta a szél című musicalt láthatja a nagyérdemű. A THEALTER Fesztivál is számos produkciót kínál szombatra és a Várjátékok is folytatódik. Ezen a hétvégén rendezik a Lótusznapokat a füvészkertben, ahonnan vasárnap a SZEGEDma.hu csapata élőben tudósít.

A hónap eleje óta virágzik az indiai lótusz az SZTE Füvészkertjében, július 27-én és 28-án ismét nagyszabású fesztivállal, távol-keleti hangulattal várják a látogatókat. Az idei Lótusznapok középpontjában a gasztronómia áll. Játsszon velünk, nyerjen páros belépőt! Az idei Lótusznapokon a gasztronómiára helyezik a hangsúlyt a szervezők, főzőbemutatók és ételkóstolók is várják a látogatókat, akik megismerhetik a távol-keleti konyha jellegzetes ízvilágát. Németh Anikótól megtudtuk, nem csak vegetáriánus étkeket kínálnak, a cél, hogy átfogó képet kapjanak az érdeklődők a keleti konyhától. „Újdonság, hogy lótuszmagból készült ételek is lesznek és teaszertartást is tartunk” – tette hozzá. Az indai lótusz minden része ehető, a leveleiből például salátát készítenek, magját pedig őrölve vagy épp pattogatva fogyasztják. A Lótusznapok részletes programját ITT olvashatja. S rendezvény médiatámogatójaként portálunk is élőben jelentkezik a helyszínről július 28-án, vasárnap. A programok tudósítása mellett a növényvilág különlegességeiről is sok érdekességgel szolgálhatunk majd!

A fővárosi Karaván Színház műhelybemutatót tart 16 órától a Roma Tanodában.

18 órakor a Régi Zsinagógában az Aradi Kamaraszínház – MASZK Egyesület – Békéscsabai Jókai Színház: Theo Herghelegiu: Tündéri – minimál-szürreál musical ősbemutatójára várják az érdeklődőket. Játsszák: Harsányi Attila, Tege Antal és Zsíros Linda, míg a rendező Tapasztó Ernő. Theo Herghelegiu rendező, drámaíró, színész, a román független színházi szcéna egyik legelismertebb alakja.

Mr Pejo’s Wandering Dolls (Oroszország) Dekadencia című bemutatóját 20 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Klauzál téren. A 1993-ban alakított világjáró szentpétervári társulat először mutatkozik be Magyarországon. Különleges maszkjaikkal a karneváli kultúrát hirdetik, ihletet gyűjtöttek például a barokk táncokból, titokzatos történeteikben megjelenik a mágia. Az utcai színház egyedülálló sokszínűségét és határtalan lehetőségeit igyekeznek kihasználni, különleges produkciójuk a THEALTER Fesztivál keretében tekinthető meg.

PeopleWorkshop & BasedOnBass present: SoundRise 21 órától a Rongy Kocsmában. A megszokott csapat mellé még csatlakozik MCS //SmokeBreak//. Drum’n’Bass, Dubstep, Glitch, Broken Beats: 100% Underground.

Az Elfújta a szél című musicalt 21 órakor mutatják be a Dóm téren. Magyarországi ősbemutatóval folytatódik az évad, méghozzá a 2005-ben a szabadtérin is hatalmas sikerrel bemutatott Rómeó és Júlia szerzőjének, Gerard Presgurvic-nak legújabb musicaljével. Minden idők legsikeresebb mozijává és legnépszerűbb irodalmi alkotásává kiáltották ki nemrég az Elfújta a szél című opuszt. Scarlett O’Hara története a szerelmi szál mellett élénk képet fest az amerikai polgárháborúról valamint észak és dél harcáról is. A musicalt – melyet először 2003-ban mutattak be Párizsban, nagy sikerrel – a Budapesti Operettszínházzal közösen állítja színpadra a szegedi fesztivál. Július 26-án, 27-én, augusztus 2-án és 3-án láthatja a közönség a szenzációsnak ígérkező darabot.

A XI. Szegedi Várjátékokon az Imádok férjhez menni című zenés komédiát viszi színre a pinceszínház társulata a Móra Ferenc Múzeum és a várkert között felállított szabadtéri színpadon. A történet az első világháború után játszódik. Victoria, a darab főszereplője megözvegyül, hivatalos értesítésből úgy tudja, hogy férje elesett a háborúban. Magányát feladva férjhez megy férje legjobb barátjához. A halottnak hitt hitvese váratlanul hazatér és megjelenik a színen egy gazdag ügyvéd is. A humoros fordulatokban bővelkedő helyzetből Victoria nem várt döntéssel vágja ki magát. Somerset Maugham-nak, az angol irodalom szellemes, klasszikusnak számító írójának remek, helyzetkomikumokra épülő, igényes verbális humorral élő műve Nádas György zenéjével és Szenes Iván dalszövegeivel aratott nagy sikert a magyar színpadokon. Az ősbemutató az 1960-as években Darvas Iván és Bodrogi Gyula főszereplésével vitték színpadra. A szegedi előadásokról Kancsár József elmondta, hogy élő zenével mutatják majd be a kétfelvonásos darabot, melynek a zenei felelőse a Szegedi Nemzeti Színház korrepetitora, Kovács Gábor, a koreográfusa pedig a színház tánckarának tagja, Nemes Roland. A szegedi előadások július 27-én és 28-án láthatóak 21 órától.

varjatekok_12_gs

A budapesti Kriptonit labor Zombikád előadása 21.30-kor lesz a Régi Zsinagóga kertjében. A koreográfus-előadó Szitás Balázs. A zombivá válás folyamata közvetlenül a harapás után. Miután megtörtént az átváltozás, hősünk saját szavaival mondja el slam-poetryben, milyen új érzések forrnak benne az új létformában. Ugyanaz a test, de már más lélek… A Kriptonit labor kutatói a tánc, a mozgás és a fizikai színház határterületeit fedezik fel, a humor és a tragikum elemi részecskéit keresik, az értelem spontaneitását és az ösztön nyelvét ötvözik, vegyítik az érzékszervi hatásokat a metaérzékekkel, egyetemes kommunikációs formát desztillálnak az érzelmek és a test egymásra hatásából. A Kriptonit labor kutatói Kriptonitot gyártanak.

80as party

Funky Partyra várja a bulini vágyókat 21 órától a Középfölde, ahol ismét felcsendülnek a funky klasszikusai! A gyökerektől napjaink legnagyobb feketezenéi fognak szólni a diszkó slágerré vált klasszikusoktól az igazi csemegékig! A Grand Café Várkertben pedig ’80-as Party, melyre Sziszi & Tomi vár minden bulizni vágyót. New wave zenék a múltból és a jelenből – fantasztikus környezetben, boldog emberekkel.

A Kaposvári Egyetem Művészeti Kar II. évfolyama Jeles András A nap már lement bemutatójára várja az érdeklődőket szombaton 22 órakor a Régi Zsinagógában.

Vasárnap 19 órától Szegedixie Gála az újszegedi szabadtéri színpadon.

Folyamatos kiállítások, programok:

Pop-art szemüvegének torzított lencséjén keresztül láttatja velünk a média mindennapos szereplőit DrMáriás, a Tudósok zenekar frontembere. Cicciolina, Putyin, Horn Gyula és Orbán Viktor is felkerült a falra a Kass Galériában nyílt tárlaton. A Tudósok “avantgárd-punk” stílusához illő kiállítást mutatott be vasárnap délután a zenekar frontembere, DrMáriás Szegeden. “Jaj, de várom már a választásokat!” címmel a THERALTER fesztivál egyik programjaként nyílt tárlaton közszereplők nem közönséges képeit tekinthetjük meg. Színes, pop-art és szoc-art jellegű karikatúráin a művész beléjük égetett attribútumaik alapján fordította ki magukból a szereplőket: Vlagyimir Putyin orosz elnök az USA ikonikus szabadságszobrának koronájában, Cicciolina öregen és ráncosan, Zámbó Jimmy pedig női testben látható. A kiállításról bővebben ITT olvashat.

drmarias03_ia

Madách Imre/Kass János néven újjászületett a Kass Galéria állandó kiállítása, mely a Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervezőnek állít emléket. Az újjászületett kiállítás gerincét két dráma, Az ember tragédiája és a Mózes illusztrációi adják. Közel ötven remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve különböző vázlatokat és bélyegeket is láthat a nagyközönség a művész nevét viselő galériában. További részleteket ITT olvashat.

A vásárhelyi művész, Tornyai János alföldi tájképeiből nyílt kiállítás a Reök-palotában. A kiállítás elsősorban az 1910-es években készült lírai, dinamikus tájképeiből nyújt válogatást. A vásárhelyi festészet legjelesebb alakjának, Tornyai Jánosnak több mint ötven alkotását láthatják a Reök látogatói. Zömében egy szegedi magángyűjteményből érkezett a kiállítás anyaga, így a közönség olyan festményeket láthat a kiállítótermekben, melyeket korábban sehol nem volt lehetősége megtekinteni. A tárlat pár darabja a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum tulajdona. Tornyai festészetében jelentős szerepet kapott 1910-től az alföldi táj mint téma, a művész tájértelmezésében a lírai hang dominál, így a mondanivaló fő hordozója a színvilág, amely egyszersmind az érzelmi viharok megjelenítője is. A Munkácsy-féle alföldi realizmust írta felül ezzel a lírai, dinamikus festészettel. Alkotásaiban ötvözte az alföldi piktúra nemes hagyományait és a modernizmust, viszont csak szűkebb pátriája, Hódmezővásárhely érdekelte igazán. Néhány ecsetvonással erősen drámai töltetű tájábrázolást volt képes vászonra vetni. A tárlat szeptember 1-ig látogatható.

tornyai

A groteszk nagymesterének életét mutatja be szokatlan formában a Fekete ház új tárlata: az Örkény István emlékkiállítás dobozlabirintussal, a szerző saját hangját hallató telefonfülkével és egyedi installációs megoldásokkal várja a látogatókat. A kiállítás első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A tárlat második fele – ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók – interaktív elemek segítségével mutatja be Örkény kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel.

Fodor Anna babagyűjteménye augusztus 31-áig tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában. Látogatható: hétfőtől-péntekig 8 és 20 óra között, míg szombaton 8-tól 17 óráig.

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

benczur_005

Az EDF Galériában Contact címmel szobrászati és kerámiaművészeti témájú családi kiállítás nyílt. A tárlaton Debreczeni Zsóka és Pelcz Zoltán kerámikusművészek, valamint Pelcz Balázs és Pelcz Benjámin szobrászművészek alkotásaiból láthatnak egy különleges válogatást.

Őskőkori invázió indult a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: 100 négyzetméteres barlangfolyosóval, Frédi és Béni autójával, ősember-arcrekonstrukciókkal és több millió éves állatcsontokkal. A tárlat az őskőkori állatvilágot is bemutatja: az eredeti gyapjas orrszarvú, barlangi hiéna, mamut, valamint ősbölény csontokon túl az állatok a falakon is megjelennek. Az élethű, méretarányosan felfestett kép mellett állva bárki lemérheti, hogy egy barlangi medvéhez vagy éppen egy mamuthoz képest mekkora a magassága. További információkat ITT olvashat az augusztus 25-éig látogatható kiállításról.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Labdarúgás: felkészülési mérkőzések három héttel a rajt előtt

Következő sztori

Átalakítják a szerb kormányt