Közélet

Hetekkel korábban nyílnak a lótuszvirágok

Hetekkel korábban nyílnak a lótuszvirágok

2013. július 13., szombat
Hetekkel korábban nyílnak a lótuszvirágok
lotusz_napok03_gs

A megszokottnál hetekkel korábban nyílnak a lótuszok a füvészkertben: a buddhisták szent növényének virágzását már most is megtekinthetjük.

Virágzással ünneplik a jó időt a füvészkertben nyíló lótusz: a növény hagyományosan július utolsó hetében bontja szirmait, idén azonban úgy tűnik, a természet korábban látta eljönni az időt a virágba borulásra. A buddhisták szent növénye, az indiai lótusz a füvészkert büszkesége, Közép-Európában legnagyobb állományuk itt található. Körülbelül nyolcvan éve hozták be az első lótuszokat Szegedre, a földeáki kastély kertjében bukkantak először a növényre, innen telepítették be az akkor még fiatal botanikus kertbe. A távol-keleten gyakori növény az európai időjárásban nehezen marad meg - itt Szegeden az élőhelyéül szolgáló, mesterségesen kialakított tó nyújt számára menedéket, melynek alján télen-nyáron húsz fok körüli hőmérsékletű a víz, így a fagyos időt is átvészeli. Virágzását minden évben - ahogy idén is - a Lótusz Napokkal ünnepli a kert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.