Közélet

Háborús bűnös szimulált tárgyalását biztosították a bocskais katonák

Háborús bűnös szimulált tárgyalását biztosították a bocskais katonák

2013. július 8., hétfő
Háborús bűnös szimulált tárgyalását biztosították a bocskais katonák
0 344

Már csak néhány hét választja el a KFOR 9. váltásának katonáit, hogy megkezdjék szolgálatukat a koszovói Pristinában. A zárógyakorlaton egy elképzelt szituáció alapján háborús bűnök elkövetésével vádolt személy bírósági tárgyalását kellett biztosítaniuk.

A kontingens személyi állománya - amely nagyrészt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonáiból áll - a felkészítés utolsó heteiben lövészeten vett részt. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról érkezett szállító helikopter segítségével felkészültek légi szállítási feladatokra is, és tovább mélyítették tudásukat a tömegkezelési feladatokban. Szükség volt a rengeteg gyakorlásra, hiszen a felkészítés utolsó mozzanataként zárógyakorlaton kellett számot adniuk tudásukról a hajdúsámsoni és a hajdúhadházi kiképzőbázison. A zárógyakorlaton a KFOR-9 állománya a valóságoshoz közeli szituációkban mutatta be, hogyan képes kezelni olyan bonyolult szituációkat, amelyek bármikor előfordulhatnak külföldi szolgálatuk alatt. Így feladatuk volt: konvojkísérés, mobil ellenőrzőpontok felállítása és üzemeltetése, járőrfeladatok ellátása, ellenőrző-áteresztő pont működtetése.

0 372

A gyakorlat legösszetettebb mozzanata egy elképzelt szituáció alapján háborús bűnök elkövetésével vádolt személy bírósági tárgyalásának teljes körű biztosítása volt. Az alaphelyzet szerint a bírósági tárgyalás ítélethirdetésére békés tüntetést jelentenek be a vádlott hívei. Mivel tartani lehet attól, hogy a békés tüntetők közé szélsőséges elemek is vegyülhetnek, akik feltüzelhetik a tömeget, ezért a Portugál-Magyar Közös Zászlóalj magyar manőver százada feladatot kapott, hogy a bíró, valamint a bírósági alkalmazottak testi épségét szavatolja. A manőverszázad kidolgozta a tervet, hogyan juttatható be a bíró a bíróság épületébe, s hogy a tárgyalás után hogyan juttatható ki onnan – ez a végrehajtáskor sikeresen működött. A kezdetben gyülekező tüntetőkkel először az összekötő és megfigyelő csoport tagjai próbáltak szót érteni, felhívva figyelmüket a demonstráció békés jellegének fenntartására. Azonban az egyre növekvő tömegben hangadók jelentek meg, s a demonstrációt kihasználva feltüzelték a hallgatóságot, akik egyre agresszívabb tetteket követtek el a biztosítókkal szemben. Az elmarasztaló ítéletet el nem fogadó tömeg botokkal, karókkal, kövekkel felfegyverkezve rátámadt a katonákra, molotov koktélokat is bevetve. A hosszas küzdelem végére azonban a katonák kiszorították a környékről a lázongókat.

Papp Béla főhadnagy

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.