Közélet

Az ország középső részén megszűnt az analóg földi tévéadás

Az ország középső részén megszűnt az analóg földi tévéadás

2013. július 31., szerda
Az ország középső részén megszűnt az analóg földi tévéadás
antenna_digitalistv02_ia

Szerdán 12 óra 30 perckor a Kab-hegyi, a Széchenyi-hegyi, a győri, a szegedi és a szentesi tévéadók, valamint a hozzájuk kapcsolódó átjátszó adók befejezték az M1, az RTL Klub és a TV2 analóg adásainak közvetítését - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs igazgatósága.

Közlésük szerint, akik ezeket az adásokat fogták, azok az elmúlt hónapban folyamatosan látták képernyőjükön a digitális átállás logóját, az átállás időpontjára figyelmeztető üzenetet és az ingyenesen hívható zöldszámot. Akik a megadott határidőig nem álltak át a digitális adások vételére, azok a megszokott csatornák helyén még öt napig figyelmeztető üzenetet olvashatnak. Ebbe a többi közt az szerepel, hogy az eddig látott három országos tévécsatorna, vagyis az M1, az RTL Klub és a TV2 továbbra is előfizetési díj nélkül nézhető a digitális vételre alkalmas televíziókkal vagy egy jelátalakító készülék segítségével. Az NMHH közölte azt is: a lekapcsolásban érintett területen minden, az általa felmért és támogatásra jogosult háztartásban határidőre beszerelte a szükséges digitális vételi eszközöket, vagy biztosította a kedvezményes előfizetéses csomaghoz való hozzáférést. Az első ütem területén élők ugyanakkor továbbra is jelezhetik támogatási igényüket, és az átállás után még egy hónapig kérhetik a digitális vételi eszközök telepítését. Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Csongrád megye valamint Budapest teljes területén, emellett Vas, Zala, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Pest és Komárom-Esztergom megye jelentős részében a lekapcsolás után már csak digitálisan foghatók a televíziós adások. Az ország többi részén október 31-én kapcsolják le az analóg földfelszíni sugárzást. A digitális átállásban azok érintettek, akik előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával tévéznek, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Nekik kell átállniuk digitális vételre ahhoz, hogy az analóg sugárzás lekapcsolása után is tévézhessenek. Ehhez nem kell feltétlenül új televíziót vásárolni, elegendő egy jelátalakító készülék, úgynevezett set-top-box. A legjobb kép- és hangminőség eléréséhez egy új szoba- vagy tetőantennára is szükség lehet. A berendezés segítségével az előfizetéssel nem rendelkezők a jövőben már nem csak az eddigi három, hanem további négy csatornát is ingyenesen nézhetnek: az M2-t, a Dunát, a Duna Worldöt és az Euronewst. A korszerű televíziók már beépítve tartalmazzák a jelátalakítót. A digitális adások vételéhez válaszhatók a kábeltelevíziós és műholdas szolgáltatók csomagjai vagy az internetes tévézés is. A modernebb set-top-boxok alkalmasak például a műsorok rögzítésére, megállítására, visszatekerésére. A digitális televíziózással a külföldi filmek eredeti nyelven is megnézhetők, és akár a magyar feliratozás is beállítható. Általa gyermekzár működtethető a tévén és elérhető a műsorújság. Az NMHH a 06-80-383-940-es, ingyenesen hívható telefonszámon, hét minden napján reggel 8 és este 8 óra között ad információt az érdeklődőknek, emellett a digitalisatallas.hu internetes oldalon teszi közzé a szükséges ismereteket. A hatóság ügyfélpontokat működtet Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban és Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.