Gazdaság

Az IMF nem keres utódot budapesti irodájának élére

Az IMF nem keres utódot budapesti irodájának élére

2013. július 15., hétfő
Az IMF nem keres utódot budapesti irodájának élére

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem keres utódot budapesti irodájának élére, miután az idén augusztus végén lejár a jelenlegi vezető, Iryna Ivaschenko mandátuma - közölte az IMF hétfőn az MTI-vel.

A szervezet közlése szerint Christine Lagarde vezérigazgató megkapta

Matolcsy György

hétfői levelét, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az IMF budapesti irodájának bezárását kezdeményezte. Matolcsy György a lépést azzal indokolta, hogy Magyarország várhatóan még az idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét. A jegybank közleményében úgy fogalmazott: "2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF-kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása". Az IMF hétfői közlése szerint mivel Iryna Ivaschenkónak, az IMF magyarországi képviseletvezetőjének a megbízatása augusztus végén lejár, és az IMF az országok hatóságainak meghívására van jelen a tagországban, a szervezet nem keres utódot Ivaschenko helyére. A valutaalap a rendszeres kétoldalú konzultációk keretében folytatni szeretné az együttműködést Magyarországgal, ugyanúgy, mint a többi tagállammal - zárul az IMF közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.