Közélet

A másik reménységévé válni – szentmise a XVII. ÁGOTA-táborban + FOTÓK, HANG

A másik reménységévé válni – szentmise a XVII. ÁGOTA-táborban + FOTÓK, HANG

2013. július 27., szombat
A másik reménységévé válni – szentmise a XVII. ÁGOTA-táborban + FOTÓK, HANG
agota_tabor_mise_03_gs

Magunkat olykor kevésnek érezhetjük, de Krisztus által többé, és mások számára áldássá lehetünk – hangzott el szombaton az ÁGOTA-tábor hagyományos szentmiséjén a József Attila Általános Iskolában.

Életünk az utánfutó, hitünk az autó – mindig előbbre jár, amit hiszünk, mint ami éppen megvalósul – vezette fel a prédikációt

Podmaniczki Imre

atya, az Izsáki Egyházközség plébánosa, az ÁGOTA-alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) egyik lelkipásztora, aki már 17 éve szolgál a gyerekek között. Az atya utalt az éppen Rio de Janeiróban zajló katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra, mely a hitet állítja középpontba. Hangsúlyozta: a hit nem buta emberek hiszékenységét jelenti. A hívő ember olyan, mint a rosta, csak az igazi értékeket engedi magába.

Krisztussal nem vagy kevés

A szentmise evangéliuma az ötezer ember megvendégeléséről szólt (Jn 6,1-15): Jézus a hallgatására összegyűlt sokaságot öt árpakenyérből és két halból csodálatos ételszaporítással lakatta jól. „Amikor az Úristen belénk álmodta az öt cipót és két halat, már akkor tudta: nem vagy kevés és nem vagy hiábavaló. Ez a hit: elhiszem, hogy Isten nem hiába teremtett, hanem mások számára ajándéknak, áldásnak” – fogalmazott Podmaniczki atya. Hozzátette: a csodához azonban kell Krisztus is, abban kell hinnünk tehát, hogy ha magunk kevesek is vagyunk, Isten sokat tud belőlünk kihozni.

Csoda kezdete és mindenki reménysége

Az atya arról is beszélt, a hívő ifjúság a jövő reménysége. Ma sokat hallunk a válságról, amely azok szellemiségéből fakad, akik maguk vennék ki az cipókat a kosárból, és nem veszik észre, hogy másoknak sokat adhatnának. Azért van válság, mert mindenki kapni akar, és nem azt nézi, miként lehet áldás, megszegett kenyér – másoknak. Hívő ember mellett nem kell félned az éhenhalástól, tudhatod, meglesz minden, ami szükséges, és ez arra sarkall, hogy te is jót tegyél másokkal. Ha Krisztussal vagy, te leszel a biztonság, az öröm és az áldás – összegzett a plébános. „Isten nekem jóbarátom, támaszom és biztonságom, mint a kőfal és az oszlop. Isten olyan nekem, mint a jó pásztor a nyájnak, védi, óvja, legelteti, bekötözi a sebesültet, pásztorbotja is a nyájáért van” – vallja az atya. „El ne felejtsd: te a magad öt kis kenyerével és két halával, az életeddel csoda kezdete vagy, és mindenkinek reménysége lehetsz!” – emelte ki Podmaniczki Imre. Hozzáfűzte: nem mindenkinek adatott meg, hogy keresztény családban, imádságos környezetben kapja meg a hit biztonságát, de ők is részesülhetnek benne azok által, akik már megtapasztalták: „az Isten jó és szeret téged”. A hit „használati utasításában” ugyanis mindig ott szerepel: add tovább! „Ti ezt nem hittankönyvből tanultátok meg, hanem szerető emberek jóságán keresztül” – összegzett az atya. A plébános a szentmise végén az evangéliumot az ÁGOTA-táborra vonatkoztatva arra is utalt, ki gondolta volna, hogy 17 évvel ezelőtt a tábor induló „öt kenyeréből és két halából”, azaz a szeretetből sok ezer fiatal „jóllakik” majd…

Hazaérkezni a társadalomba

Kothencz János táborvezető, az ÁGOTA-alapítvány létrehozója portálunknak elmondta, a tíznapos táborok nagyon fontos része mindig a szentmise, melyen a gyerekek életét aktuálisan érintő téma mentén beszél az atya az evangélium tanításáról. „A csodálatos kenyérszaporítás története arra is rámutat: érdemes hinni önmagunk elfogadhatóságában és szeretetre méltóságában, ez egyben záloga is lehet annak a jövőnek, amitől olykor a családból kiemelt csemetéink félnek, szoronganak. A jövőt várakozással is meg lehet élni, kellő bátorsággal, elszántsággal haza is lehet érkezni ebbe a társadalomba, nem csak a perifériáján kallódni” – fogalmazott Kothencz János. Hallgassa meg a szentmiséből vett részletet!Hallgassa meg Podmaniczki Imre atyával készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.