A legendákba öltözött betyár a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Július 16-tól 31-ig kiállítással emlékeznek meg az Alföld hírhedt betyáráról, a szegedi Rózsa Sándorról a Somogyi-könyvtárban.

Kétszáz éve született Rózsa Sándor, „a betyárok királya”. Apját fölakasztották lólopásért, ő maga először talán ártatlanul került bíróság elé. A botozás elől megszökött, így vezetett útja a Szeged környéki útonállók közé. Az 1848-as szabadságharc idején Kossuthtól kért kegyelmet, szabadcsapata élén lenyűgöző bátorsággal vetette magát a harcba – közben pedig rabolt, gyilkolt, fosztogatott. Később a miniszterelnöknek ajánlotta föl szolgálatait, majd ismét a betyárok közé állt. Kétszer ítélték halálra, a császár mindannyiszor megkegyelmezett.

A népdalok, anekdoták és regények hősévé „nemesült” haramiavezér életének fontosabb eseményeit könyvek, fotók, korabeli laptudósítások tárják az érdeklődő elé a Somogyi-könyvtár július 31-ig tartó kiállításán.

Előző sztori

Labdarúgás: Détári és barátai Mórahalmon rúgják a bőrt

Default thumbnail
Következő sztori

Vezetékre szakadt faág a Zoltán utcában

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…