Kultúra

A legendákba öltözött betyár a Somogyiban

A legendákba öltözött betyár a Somogyiban

2013. július 20., szombat
A legendákba öltözött betyár a Somogyiban

Július 16-tól 31-ig kiállítással emlékeznek meg az Alföld hírhedt betyáráról, a szegedi Rózsa Sándorról a Somogyi-könyvtárban.

Kétszáz éve született Rózsa Sándor

, „a betyárok királya”. Apját fölakasztották lólopásért, ő maga először talán ártatlanul került bíróság elé. A botozás elől megszökött, így vezetett útja a Szeged környéki útonállók közé. Az 1848-as szabadságharc idején Kossuthtól kért kegyelmet, szabadcsapata élén lenyűgöző bátorsággal vetette magát a harcba – közben pedig rabolt, gyilkolt, fosztogatott. Később a miniszterelnöknek ajánlotta föl szolgálatait, majd ismét a betyárok közé állt. Kétszer ítélték halálra, a császár mindannyiszor megkegyelmezett. A népdalok, anekdoták és regények hősévé „nemesült” haramiavezér életének fontosabb eseményeit könyvek, fotók, korabeli laptudósítások tárják az érdeklődő elé a Somogyi-könyvtár július 31-ig tartó kiállításán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.