Bulvár

A legalább hétórás éjszakai alvás véd a szívbetegségektől

A legalább hétórás éjszakai alvás véd a szívbetegségektől

2013. július 9., kedd
A legalább hétórás éjszakai alvás véd a szívbetegségektől
alvas

A legalább hét órás éjszaki alvás erősíti az egészséges életmód szívvédő hatásait - állítja egy hosszú távú, európai kutatás.

A hétórás vagy annál hosszabb alvás 24 százalékkal csökkenti a szívroham és a szív- és érrendszeri zavarok (CVD) kockázatát – idézi a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása a tanulmányt. Aki a többi, hagyományos tanácsot is követi: például abbahagyja a dohányzást, kevesebb alkoholt fogyaszt, rendszeresen mozog és egészségesen étkezik, az már 83 százalékkal mérsékli a szívroham rizikóját. A European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az alvás ugyanolyan fontos, mint a másik négy életmód tényező, hiszen megelőzheti a szív- és érrendszeri eredetű halálozást. Egy holland kutatócsoport a 20-65 éves korosztályban 8128 férfi és 9759 nő esetében vizsgálta tizenkét éven keresztül a krónikus betegségek kialakulásának esélyeit. A kutatás végére körülbelül 600 ember szenvedett szívbetegségtől, vagy esett át szélütésen, 129-en haltak meg. Az eredmények szerint azoknál, akik mind a négy életmódtanácsot követték, 57 százalékkal kevesebb volt a CVD kockázata, és 67 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy szívroham áldozatává váljanak. A legalább hétórás éjszakai alvás az egészséges életmód védőhatásait fokozta, és 65 százalékkal mérsékelte a CVD, és 83 százalékkal a szívproblémák okozta halálozás kockázatát. „Az alvást a szív- és érrendszeri betegségek rizikócsökkentő tényezői közé kell sorolni” – mondta Monique Verschuren, a kutatás vezetője, a holland Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet munkatársa. „A kutatás bebizonyította, hogy a jó éjszakai álom és a helyes életmód védi a szívet. Ám a rosszalvók ne essenek kétségbe, azt nem állítják a tudósok, hogy az álmatlan éjszakák szívbajt okoznak” – tette hozzá

Doireann Maddock

, a Brit Szív Alapítvány szakértője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.