/

A cégstatisztika szerint nincs vége a válságnak az építőiparban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A cégstatisztikák még nem jelzik az építőipari válság végét: az ágazatban 1520 cég szűnt meg a május végéig tartó három hónapban, így az ágazat történetének második legsúlyosabb negyedévét tudhatja maga mögött – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.

Ennél rosszabb eredményt korábban csak 2012 utolsó negyedévében regisztráltak, akkor 1578 építőipari vállalkozást zártak be. Kiemelik: hiába csökkent nagymértékben a felszámolások és végelszámolások mértéke is az elmúlt időszakban az építőiparban, márciustól május végéig csaknem rekordot döntött a nyilvántartásból törölt cégek száma.

Az Opten előrejelzése szerint a növekvő megrendelésállomány csak lassan és csak a következő hónapoktól fogja éreztetni hatását a céginformációs mutatókban. A jelenlegi számokban még a stagnáló gazdaság és a jogszabályi változások miatt korábban megindult átrendeződés dominál.
Az igazi építőipari áttörést a lakossági jelzálog-hitelezés fellendülése indítaná meg, de a pénzintézetek továbbra is csökkenő hitel-betét mutatója arra utal, hogy erre még várni kell – véli a céginformációs szolgáltató.

Az Opten kifejti: a cégtörvény tavalyi módosításával, a kényszertörlési eljárás bevezetésével csaknem teljesen megszűntek a kényszer-végelszámolások, és a rendszerint ezekből következő felszámolások. Ennek eredménye, hogy míg 2012 májusa és júliusa közötti három hónapban 1264 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, addig az idei év azonos időszakában csak 610-zel szemben kezdeményeztek ilyet a hitelezők.

Hozzáteszik, hogy ugyanez a jogszabály-módosítás még nagyobb visszaesést eredményezett a végelszámolásoknál: miközben korábban egy kalap alá tartozott a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolás és a hatóságok által indított kényszer-végelszámolás, most már csak a tulajdonosi döntés végeredményeként megjelenő végelszámolásokat mutatja a statisztika. Így fordulhat elő, hogy míg 2012 márciusa és májusa között összesen 1757 cég végelszámolása kezdődött meg, ez az idei évben 368-ra olvadt.

Az Opten közleménye kitér arra is, hogy további tisztulás várható az építőiparban a július 1-jén hatályba lépő, fizetési határidőre vonatkozó szabályokkal, illetve a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) felállításával. Előbbiek értelmében a szerződésben meg nem határozott fizetési határidő 30 nap lesz, illetve tilos lesz 60 napnál hosszabb fizetési határidőt kikötni. A lépés átalakíthatja a hazai kereskedelmi hitelpiacot. Azok a vállalatok ugyanis, amelyek eddig is csak jelentős késéssel fizetve tudtak fennmaradni, kénytelenek lesznek kereskedelmi hitelért folyamodni. Ezzel szemben azok, amelyek csak azért vettek fel hitelt, mert vevőik hosszú határidővel vagy késedelmesen fizettek, jobb likviditási helyzetbe kerülhetnek.

A TSZSZ képében olyan szakértői szerv jönne létre, amely meggyorsítja a szerződésből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás jogi kikényszerítését, így vetve gátat az építőipari lánctartozások kialakulásának. A folyamat hosszú távon pozitív eredményeket hozhat a statisztikákban, rövid távon azonban továbbra is magas cégtörlési arányokkal számolhatunk – közölte az Opten.

Előző sztori

IPOSZ: a mikrovállalkozásokra külön politikát kellene alkalmazni

Következő sztori

Universiade: Vlagyimir Putyin nyitotta meg az Universiadét