Írjon nekünk

Kultúra

THEALTER – szegedi produkcióval nyit a színházi fesztivál + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

thealter01_gsMagyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a THEALTER július 19-étől várja a színházkedvelőket. Az összművészeti seregszemle idén a tekintetről szól, a daraboknak nincs tematikai megkötése.

Idén kilencnapos lesz a THEALTER, a Régi Zsinagóga mellett a Kisszínházban is lesznek előadások, illetve szabadtéri produkciókra is várják az érdeklődőket – tájékoztatott Balog József, a fesztivál művészeti vezetője. Az összművészeti seregszemlét szegedi produkció nyitja meg, a Metanoia Artopédia Mutatványosok az Alkimisták utcájában című bemutatójával.

A THEALTER díszvendége idén Horváth Csaba, a Forte Társulat alapító-vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója lesz, a táncos-koreográfus két előadását láthatják az érdeklődők. A Toldit az Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves fizikai színházi rendező-koreográfus osztálya mutatja be Arany János klasszikusa nyomán osztályfőnökük, Horváth Csaba rendezésében, a Forte Társulat pedig az Agota Kristóf A nagy füzet című előadással szerepel a fesztivál programjában.


Balog József tájékoztatott, a hagyományokhoz híven, a huszonharmadik fesztiválon is képviselteti magát az utánpótlás. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mellett a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a pécsi Janus sr. is csatlakozik a fesztiválhoz, ez utóbbi, középiskolásokból álló csoport Balkán című, a XXIV. Országos Diákszínjátszó Találkozó közönség- és alkotói díjas előadásával érkeznek. Kaposvári színészhallgatók is csatlakoznak a THEALTER-hez, Jeles András A nap már lement című előadását a második évfolyam mutatja be a szerző rendezésében.

Martinkovics Katalin a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, a támogatások és a pályázati források jelentősen lecsökkentek, az idei THEALTER-t a korábbi évekhez képest feleannyiból valósítják meg, a fő támogató a szegedi önkormányzat.


A fesztivál vendége lesz az újonnan nyílt Átrium Film-Színház első, a Kulturbrigáddal közösen színpadra állított előadása, Martin McDonagh: Vaknyugat című darabja, melyet Gothár Péter rendezett. Ismét bemutatkozik Pintér Béla és Társulata A 42. hét című előadással. A Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház egy magyarországi ősbemutatóval jön, Gianina Cărbunariu darabját Kebab címmel Balog József állította színpadra.

A fizikai, illetve táncszínházi vonalat erősíti Fehér Ferenc Running című friss bemutatója, illetve a Radikális Szabadidő Színház Halottaskönyv című előadása Ilyés Lénárddal és Formanek Csabával. A hazai független színházi előadások közül látható lesz Gergye Krisztián Társulatának tavaszi bemutatója, az opera amorale – amorális opera egy elvonásban, a(e) Bizottság nyomában című összművészeti produkciója is látható lesz a THEALTER-en.

„Elismert kőszínházi művészek is fellépnek, a Vaknyugatban Alföldi Róbert, A 42. hétben pedig Csákányi Eszter játszik. Ezzel is szeretnénk demonstrálni, hogy színház van, jó és rossz, s ez teljesen független attól, hogy melyik szcéna művészei adják elő” – fogalmazott Martinkovics Katalin.


Visszatér Szegedre a szlovén Via Negativa, míg a svájci Dimitri Színházi Iskola képviseletében a kolumbiai Raúl „Nene” Vargas Torres Én vagyok te… című produkcióját láthatják a nézők. A világjáró szentpétervári Mr Pejo`s Wandering Dolls először mutatkozik be Magyarországon, látványos utcaszínházi produkciójuk címe: Dekadencia. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Táborosi Margaréta rendezésében Az ember komédiája című, Sziveri János alakját és művészetét felidéző produkciót mutat be, és első alkalommal szerepel a fesztiválon a sepsiszentgyörgyi M. Stúdió, akik Fehér Ferenc Kampf című koreográfiáját mutatják be. A fesztivál programjában helyet kapott az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület új bemutatója is, Theo Herghelegiu: nyú Jork, nyú Jork (Zelda Was Not from Here) című előadása is.

Műhelymunka és ingyenes kísérőprogramok is kísérik ezúttal is a THEALTER-t, a részletes program július elsejétől a fesztivál honlapján, valamint a Facebookon lesznek elérhetőek.

Hírzóna

Szegeden és Makón is látható a Jób lázadása felújított változata

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Így emlékeznek a holokauszt áldozataira.

Tovább olvasom

Hírzóna

Átadták a Bessenyei-díjakat Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Dratsay Ákos és Berei Erzsébet kapta a kitüntetést.

Tovább olvasom

Kultúra

Argentin koreográfus táncjátékát mutatja be a Szegedi Kortárs Balett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál