Közélet

Szeged belvárosának legforróbb pontját kerestük + FOTÓK

Szeged belvárosának legforróbb pontját kerestük + FOTÓK

2013. június 20., csütörtök
Szeged belvárosának legforróbb pontját kerestük + FOTÓK
hoseg1

Az esős időszak után mediterrán forróság alakult ki Szegeden is, a városban sétálók ligetekbe, vendéglátóegységek teraszaira vagy hűs szökőkutak mellé húzódnak a kánikula elől. Két hőmérővel a kezünkben mi is útra keltünk, hogy felderítsük a belváros legforróbb pontját.

Szerda délután megdőlt az országos melegrekord, a legmagasabb hőmérsékletet Kelebián mérték, de országszerte 37 fok környékéig kúszott a hőmérő higanyszála. A melegre Szegeden sem lehet panasz, illetve a hőségre érzékenyebbek számára csak az lehet: nagy a forgalom a sörözőkben, klímás szórakozóhelyeken, de a fagylaltárusok sem győzik kiszolgálni a sorban állókat. A belvárosban körbesétálva portálunk munkatársai is végeztek méréseket, hogy kiderítsék, hol a legelviselhetetlenebb a forróság.

Árpád tér, "Kráter" - 45°C

A nap legmelegebb időszaka előtt nem sokkal, fél egykor érkeztünk ki az Árpád téren kialakított, gördeszkapályaként is használható pihenőhelyhez, ami a tűző napon inkább egy tojássütésre is alkalmas, óriási serpenyőként funkcionált. Az ovális betonteknő felett kora délután szabályosan vibrált a levegő, a felmelegedett beton több irányból is ontja vendégeire a forróságot. Sem nagyobb árnyékot nyújtó fa, sem pedig ernyő nem védi az ide látogatókat a naptól, a pihenőhely egyetlen esélye a közepén kialakított szökőkút lenne, ami azonban hónapok óta nem üzemel. Nem is csoda hát, hogy rajtunk kívül egyetlen látogatója sem volt a pihenőhelynek ilyenkor. Negyedórányi napfürdő után az egyik hőmérőnk 44, míg a másik 45 fokos hőmérsékletet mutatott.

hoseg2

Dugonics tér, szökőkút - 38°C

Lombos fák mellett a Millenniumi Kávéház hívogató terasza is menedéket jelenthet az SZTE Rektori Hivatal épülete előtt elhaladók számára, a szökőkút ráadásul hűsítő, párás levegőt is biztosít. A frekventált tér egy-egy árnyékosabb padján fiatalok és idősebbek is megpihentek, volt, aki zenét hallgatni, könyvet olvasni ült ki. Fázni azért itt sem lehet, egy félig-meddig árnyékos területre lehelyezve hőmérőink 38, illetve 39 fokot mutattak nem sokkal egy óra előtt.

hoseg3

Móra Ferenc Múzeum, lépcsők - 55+°C

Ha az Árpád tér kráterében megsül a tojás, délután háromnegyed kettőkor a Móra-múzeum lépcsőin egy nyolcfogásos ebédet is el lehetett volna készíteni, flambírozott húsokkal. Pontos hőmérsékletet nem tudunk mondani, a napra tett hőmérőink ugyanis 55 fok felett kiakadtak. Tíz perc után - amíg még szilárd formájában mozdítani tudtuk - árnyékba tettük a mérőszerkezeteket, ahol még jócskán negyven felett maradt a higanyszál és a mutató. Körutunk alatt egy helyszínen sem mértünk olyan meleget, mint itt - ilyenkor lenne igen népszerű a múzeum előtti szökőkút, ami sajnos nem üzemel.

hoseg4

Széchenyi tér, padok - 34°C

Fürdőző gyerekek vették be a városházával szembeni szökőkutat délután kettő órakor, akik egy nagy csobbanással hűtötték le magukat a kutyaidőben. Az árnyékos, fás liget padjain ülve mértük a legkellemesebb időt, két hőmérőnk egyetértésben mutatta a 34°C-ot. Érdemes hát sziesztázni Szeged legnagyobb terén!

hoseg5

Kárász utca - 35-40°C

Szeged egyik legforgalmasabb utcájában is az árnyékosabb oldalon tömörültek a járókelők, bár az egymást érő vendéglátó egységek, fagylaltosok és kávézók menedéket nyújthatnak az arra járóknak. Napon 40°C-ot mutatott a Klauzál tér sarkán lévő hőmérő - mi a gyalogosok szintjén, egy méterrel közelebb a betonhoz néhány fokkal többet mértünk. Egy kávézó teraszára kiülve, a bejárathoz közel azonban már jóval barátibb volt az idő, alig érte el a 35 fokot a higanyszál.

hoseg6

Dobó Csaba - Illés Attila

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.