Közélet

Nyolcadik alkalommal rendezte meg Életút Napját a Csányi Alapítvány

Nyolcadik alkalommal rendezte meg Életút Napját a Csányi Alapítvány

2013. június 17., hétfő
Nyolcadik alkalommal rendezte meg Életút Napját a Csányi Alapítvány
csanyi_alapitvany03_gs

Újabb tanévet zárt a Csányi Alapítvány, amely az idén csatlakozó 45 tanulóval együtt immár 225 tehetséges diákot támogat. Az Alapítvány pécsi, szegedi és nagybajomi Közösségi Házaiba újonnan csatlakozó tanulók 123 jelentkező közül kerültek ki. A háromszoros túljelentkezés is jelzi, nagy a bizalom az Alapítvány munkája iránt, és a tízéves kortól a diploma megszerzéséig tartó időszakra kínált garantált minőségi képzés és támogatás a mai világban kivételes ajánlat.

A Csányi Alapítvány 2005-ben indult 20 gyerek támogatásával. Az idei 45 fős bővítéssel közel tízszeresére, 225 főre növelte a támogatott gyerekek számát. A gyarapodás idei állomásaként az Alapítvány három Közösségi Házában – Pécsett, Szegeden és Nagybajomban – 15-15 fővel bővítette a támogatott gyerekek körét. A tervek azonban még ennél is nagyratörőbbek, hiszen 2015-re már a 300 főt is eléri a támogatott gyerekek száma országosan, amihez nagyban hozzájárul majd a jövőre Mohácson induló Közösségi Ház két új csoportjának indítása is. Az Alapítványba kizárólag pályázati úton lehet bekerülni. Jelenleg Kaposvárott, Szegeden, Jászberényben, Nagybajomban és Pécsett működnek a program központjait jelentő Közösségi Házak. A szakemberek által végzett előszűrést követően a végső döntést a gyerekek felvételéről a Kuratórium hozza meg. A tanulók 4. osztályos kortól válhatnak résztvevőkké, és a diploma megszerzéséig kapnak szakmai és anyagi segítséget. Egy gyerek éves támogatása körülbelül egymillió forintot igényel, erre fedezetet az alapítói vagyon és hozamai, valamint a támogatók adományai biztosítják. A Csányi Alapítvány küldetése: segíteni a tehetséges gyerekeket, tartós segítségnyújtással, odafigyeléssel, a családjaik és a közösségük támogatásával, hogy eljuthassanak a diplomáig. 10-14 év támogatás, cserébe a szorgalomért, kitartásért. Persze örömmel, boldogsággal és sok-sok élménnyel is párosul a kitartó munka. Az Életút Nap az egyik legizgalmasabb esemény a csányis gyerekek életében. Ekkor ugyanis az ország 5 Közösségi Házából összegyűlnek a gyerekek, hogy ismét viszontlássák egymást, új barátságokat kössenek, és gazdagodhassanak a közös élményeiken keresztül. Az idén ebben nagy szerepe volt a magyar női futball-válogatottnak is, amely barátságos mérkőzést játszott a gyerekekkel. Az évek során az Alapítvány számtalan fiatal sorsát igyekezett a sikerek, a lehetőségek és a gyarapodás irányába terelni. Tavaly a 11 éves kora óta az Alapítványnál tanuló Bozsoki Balázs felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karára, ezáltal bizonyítva rátermettségét és kitartását. „Sok mindent köszönhetek az Alapítványnak. Számomra ez egy nagy lehetőség, amely végigkísér a tanulmányaim során, minden támogatást megad a tanuláshoz, a különféle táborokon keresztül pedig megismerhetem a világot, és persze általa egy olyan közösségbe kerülhettem, amelyben számíthatunk egymásra most és a jövőben is” – mondta el. Balázs az Alapítvány nagybajomi, majd kaposvári Közösségi Házának volt tagja, most pedig a pécsi házhoz fűzik szoros szálak. Az pedig, hogy idáig jutott, köszönhető a Csányi Alapítvány Európa-szerte egyedülálló Életút Programjának. Az eltelt évek bizonyították, hogy a Program működőképes, valódi esélyt jelent, sikeresen vezeti az egyetemig támogatottjait, de talán ami a legfontosabb, hogy az Alapítvány tagjai a kemény munka ellenére is boldog gyerekek, akik erős, összetartó közösséget alkotnak, felelősséget éreznek egymás és az Alapítvány iránt.

Csányi Sándor

alapító vallja, hogy az anyagi jólét, és az ezzel járó ismertség kötelezi az embert, hogy fokozott felelősséggel forduljon a társadalmi problémák felé. Mindig is fontosnak tartotta, hogy az igazi értékek – tehetséges gyermekek, értékes emberek és értékes alkotások – esélyt kapjanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.