Írjon nekünk

Közélet

Meggondolatlan a stadionépítés városi támogatása az LMP szerint

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

lmp_sajttaj01_gsNem ismertek a hosszú távú következményei a Felső Tisza partra tervezett új stadionnak – állítja az LMP. Szentistványi úgy látja, a két nagy „kartellpárt” abba se gondol bele, hogy egy új létesítményhez méltó csapat fenntartása mennyi pénzt emészt fel.

Már az MLSZ is rábólintott az új Felső Tisza parti stadion építésére, melynek költségei a tervezői becslést követően 2,3 milliárd forintra rúgnak. A szegedi LMP úgy látja, a Fidesz-kormány ezúttal is „saját emlékműveire”, így például a stadionokra költ, holott sokkal hasznosabban is el lehetne költeni a közpénz-milliárdokat. Az építési szabályzat módosítását (SZÉSZ) most pénteken tárgyalja a közgyűlés, s az LMP számára úgy tűnik, az MSZP gyakorlatilag magának mondd ellent azzal, hogy stadionépítést támogat.

Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselő emlékeztetett, a Szeged 2011 igencsak balhés módon távozott az NB II-ből, és a csapat Gyulán folytatja. Hozzátette, két évvel ezelőtt 40 milliós önkormányzati támogatást kapott a Szeged 2011, melyet tavaly már nem akart támogatni Botka László MSZP-s polgármester a csapat eredményeit is látva, de a Fidesz-Jobbikos többségű bizottság bizalmat és pénzt szavazott meg az NB II-ből most kieső klubnak. Megjegyezte, úgy kapott a Szeged 2011 negyven milliót, hogy a fogyatékosügyi alap idei húsz nyertese között mindössze egy millió forintot osztanak szét.

Az MSZP saját magának mond ellent

A „Kenyér helyett cirkuszt a népnek?” című sajtótájékoztatón Szabó Dániel, az Lehet Más a Politika megyei szóvivője elmondta, az MSZP-s városvezetés maga javasolja a korszerű stadion építését, melyhez 800 férőhelyes parkoló is tartozik. A szocialisták három hónappal ezelőtt kezdtek aláírásgyűjtésbe az élelmiszerek áfájának 27-ről 5%-ra csökkentéséért. Szabó közölte, akkor Mesterházy Attila MSZP-s pártelnök azt nyilatkozta, hogy a stadionépítéseket le kell állítani, s akkor fedezhető lesz az áfa bevételkiesés. Ezzel szemben a szegedi szocialisták most beterjesztik az építési szabályzat módosítását, ami szükséges az építkezéshez.

Az LMP számára az sem világos, hogy mekkora terhet jelent a városnak a létesítmény fenntartása, hiszen hiába épül stadion pályázati forrásokból, a működtetés drága. Szentistványi István úgy látja, a mai gazdasági körülmények között Szeged városa nem tud fenntartani nívós, például NB I-es csapatokat, pedig egy modern, új létesítmény felépülte után természetes igénykén jelentkezik ez a lakosságban.

Zöld aggályok

Ahhoz, hogy a Felső Tisza partra tervezett létesítmény építési munkálatai elkezdődhessenek, módosítani kell az építési szabályzatot, de Szentistványi szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez a gyakorlatban mit jelent. Az önkormányzati képviselő kijelentette, tovább csökkennek a városi zöldterületek, hiszen a beépítettség aránya 5-ről 60%-ra növelhető, ezzel egyidejűleg pedig a zöldterületi fedettség 80%-ról 25-re csökkenthető. Azt pedig egyenesen komikusnak nevezte, hogy a pálya zöld gyepét is beleveszik a zöldfelületekbe, s nem számolnak azzal, hogy egy fás területhez képest egy füves gyep gyakorlatilag semmivel nem járul hozzá a légszennyezettség csökkentéséhez.

Hírzóna

Törvényben kellene előírni a politikusok számára a nemzeti minimumot?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Momentum történetében kódolva voltak az elmúlt időszak magyarellenes lépései.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hatnapos ülést tart az Országgyűlés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Ház kedden szavazásokkal folytatja munkáját.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ez is megtörtént Vásárhelyen: van Gogh újratöltve

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Élményfestés rendezvénysorozat második foglalkozásának keretében.

Tovább olvasom

Aktuál