Gazdaság

Magyarország 13 százalékkal több uniós agrártámogatást kap

Magyarország 13 százalékkal több uniós agrártámogatást kap

2013. június 29., szombat
Magyarország 13 százalékkal több uniós agrártámogatást kap

Magyarország 13 százalékkal több uniós agrártámogatást kap 2014-2020 között, mint az előző ciklusban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Közvetlen támogatásokra és vidékfejlesztésre így több mint másfél milliárd euróval több uniós forrás jut, mint az azt megelőző ciklusban. A vidékfejlesztés nemzeti társfinanszírozását is figyelembe véve a magyar gazdák számára a következő hét évben a piaci és a halászati támogatások nélkül is 13 milliárd euró támogatás áll rendelkezésre. Ezt a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott összegek szerint további nemzeti támogatások egészítik ki - tesz hozzá a közlemény. A magyar támogatás növekedése különösen annak fényében jelentős, hogy a 28 európai uniós tagország számára a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében az összes uniós agrártámogatás - ugyanezen időszakokat összehasonlítva - több, mint 11 százalékkal csökken. Emlékeztettek arra, hogy a területalapú támogatásokon felül a döntően állattartókat segítő, az egyes mezőgazdasági termékek előállítását közvetlenül segítő termeléshez kötött támogatások legmagasabb megengedett mértéke a jelenlegi 3,5 százalékról 15 százalékra nőtt. A megállapodás a magyar agrárium jövője szempontjából rendkívül előnyös, az eredeti európai bizottsági javaslathoz képest szinte minden ponton sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít - összegzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.