Közélet

„Magyarok a piacon” – EU-s pályázatok stratégiai tervezése

„Magyarok a piacon” – EU-s pályázatok stratégiai tervezése

2013. június 7., péntek
„Magyarok a piacon” – EU-s pályázatok stratégiai tervezése
1_gs

A következő uniós költségvetési ciklussal kapcsolatos stratégiai tervezés volt a témája a „Magyarok a piacon” nevű megyejáró fórumnak, amelyen a leendő pályázati lehetőségekhez kialakításához vártak ötleteket.

A Magyarok a Piacon Klub és a Csongrád Megyei Önkormányzat által rendezett konzultációs fórum célja minden megyében tárgyalóasztalhoz ültetni a központi és a megyei tervezés felelős szereplőit a régió meghatározó vállalatainak vezetőit. A csongrádi megyeszékhely a tizedik állomása volt a roadshownak, az eddigi nyíregyházi, budapesti, tatabányai, székesfehérvári, kecskeméti, győri, salgótarjáni, szolnoki és egri egyeztetések során is a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklust érintő beruházásokat, fejlesztési irányokat tárgyalták meg a résztvevők. A következő EU-s ciklusban a kormány döntése értelmében a fejlesztés koordinálásában fokozódik a megyei önkormányzatok szerepe.

Szőcs Árpád

, a Magyarok a Piacon Klub főtanácsadója elmondta, az előző hét évben a vállalkozásoknál landolt a teljes hazai uniós keret 16%-a, míg a következő időszakban azt tervezik, hogy a felhasználható források 60%-át fordítsák vállalkozásfejlesztésre. „Az látszik, hogy lesz pályázati forrás azokra a témakörökre, amelyek a vállalkozásokat érdeklik, most már csak abban kell bíznunk, hogy gazdasági környezet, megrendelésállomány is lesz, s így tudnak a cégek fejlődni” – közölte. A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal képviselői elmondták, hogy a cégek, vállalkozások eddig is pontosan tudnák, hogyan szeretnének fejleszteni, de sokszor nem voltak tisztában a pályázati lehetőségekkel. Az előttünk álló EU-s költségvetési ciklusban Brüsszel nagyobb hangsúlyt fektet a tematikus pályázati célokra, ezzel együtt a sikeres pályázók számonkérése is szigorúbbá válik. A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal tervező-elemzője,

Tóth Róbert

elmondta, mintegy 6500-6700 milliárd forint áll majd rendelkezésre, és az az alapszándék, hogy a források döntő hányadát gazdaságfejlesztésre fordítsák. A fennmaradó 40 százalék támogatást az infrastruktúra-fejlesztésre, környezetvédelmi és energiahatékonyság-növelő beruházásokra akarja költeni a kormányzat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.