Labdarúgás: a szegedi osztályozók krónikája – 1. rész

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

labdarugas_regifoci_iaCsongrád megye és az immár 114. évébe lévő szegedi labdarúgás szempontjából sorsdöntő összecsapásra kerül sor szombaton délután 17 órától a Vasutas-stadionban, ahol az NB II-es osztályozók keretében a Szeged 2011 együttese – az idegenbeli 1-1-et követően – a Kisvárda harmadosztályú bajnokcsapatát látja vendégül.

S ha már az osztályozókról beszélünk… Szinte mindenkinek a legutóbbi két, sajnos, sikertelen párharc jut az eszébe. Bizony, ezek sem tegnap voltak(a ’89-es és a ’91-es…), de fölöttébb mély nyomokat hagyott a középkorúak, illetve az idősebb generáció lelkében. Holott volt még néhány jelentős osztályozós párharc az egyetemes szegedi futball rendkívül gazdag történetében, melyeket a teljesség igényével illik megemlíteni. Ezekkel a gondolatokkal indul a szegedi futball krónikásának, Vitos Györgynek a Szeged 2011 honlapján közölt nagyívű beharangozója a csapat honlapján.

A hat eddigi párharc közül a legrégebbi még 1931 nyarára datálódik, Szeged akkori első osztályú csapata, a legendás SZAK-ból megalakult Bástya FC (az akkori tulajdonos Bástyai Holtzer Tivadar előnevét vette föl a SZAK profialakulata) öt élvonalbeli idény után 11. (utolsó előtti) helyével osztályozóra kényszerült a miskolciakkal, a II. liga ezüstérmeseivel szemben. A legelső osztályozóra 1931. július 26-án került sor, ahol a Bástya az újszegedi SZAK-pályán 1-0-ás félidő után 3-1-re győzött, így az előző évben még magyarkupa-döntős csapat (a Debrecentől kaptak ki a fináléban) bizakodva készülhetett a miskolci visszavágóra. De egy héttel később a Miskolci Attila FC kiütéses győzelmet aratott a Bástya ellen: 2-1-es félidő után éppen 4-1-re verték meg a szegedieket, amivel a Bástya a másodosztályba kényszerült…

A második osztályozós párharcra is már csupán a krónikás emlékezhet, de ettől még a tények tények maradnak: bizony, a Szeged is megverte a Budapesti Vasast egy régebbi osztályozón. Történt, hogy a Bástya FC az 1931-es miskolci bukása után feloszlott (Bástyai úr beszüntette anyagi támogatását) és a Beck Pál, Stein Sándor, Vér György trió nem sokkal később megalakította az újabb profi klubot, a Szeged FC-t. Az elnevezés igen hatékonynak bizonyult, ennél jobban nem lehetett volna kifejezni a Tisza-parti város képviseletét. Ráadásként a klub játékosai minden meccsükön paprikavörös mezben verhették “cipóra” soros ellenfelüket…

Az 1931-32-es másodosztályú profi bajnokságot a Soroksár (a jelenlegi osztályozón a Cegléd ellen már nincs sok esélyük Liszteséknek) nyerte a Szeged FC, a Pécs, a Rákospalota, a Maglód és a többiek előtt, így a Szeged ezüstérmesként megint csak osztályozókra kényszerült az I. liga 11. helyezettjével, a Vasassal szemben. Ez a párharc azonban a feltörekvő szegediek biztos győzelmével végződött, hiszen a hazai 3-0-át követően bőven belefért egy angyalföldi 0-2-es vereség is. A későbbi ötszörös válogatott kapus, Pálinkás József által vezérelt Tisza-partiak NB I-be jutása egy percig sem volt kérdéses, akkoriban még nem volt “divat” kiejteni az utolsó másodpercben egy sokkal jobb csapatot – erre csak a békéscsabai bíró, Németh Lajos volt képes 57 évvel később, 1989-ben.

De addig még jött egy fontos állomás a szegedi futball osztályozós történetében. Az 1950 őszi egyfordulós NB II egyik csoportbajnoki címét a Szegedi Honvéd néven játszó alakulat nyerte meg, az örökös rivális Békéscsabát például 7-2-re (!) verték. Ám az NB II-es aranyérmesek között csak újabb osztályozókkal lehetett feljutni az első osztályba. Ez sem jelentett akadályt a szegedi honvédeknek, hisz imponáló fölénnyel verték az északi bajnok Sajószentpéter együttesét (4-1, 1-1).

Folytatása következik!

Vitos György

Előző sztori

Hátrányos helyzetű gyerekekért fog össze a szegedi és az újvidéki egyetem

Következő sztori

Négyméteres szalmabábok a szőregi körforgalomban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek