Közélet

Kiszabadultak a Szíriában elrabolt magyarok

Kiszabadultak a Szíriában elrabolt magyarok

2013. június 12., szerda
Kiszabadultak a Szíriában elrabolt magyarok

Sértetlenül kiszabadultak a Szíriában tavaly áprilisban elrabolt magyarok - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerdán.

A TEK kiszabadította a 14 hónapja Szíriában elrabolt magyar túszokat című közlemény szerint "a Terrorelhárítási Központ több mint egyéves, megfeszített munkája sikerrel járt, így a 2012 áprilisában elrabolt két magyar állampolgár a mai napon kiszabadult". "A túszok sértetlenek, a körülményekhez képest jó fizikai és mentális állapotban vannak" - tudatta a TEK. A TEK védelme alatt állnak a Szíriában kiszabadított magyar túszok, de még nincsenek biztonságos helyen - tudatta szerdán a TEK Társadalmi Kapcsolatok osztályának vezetője MTI-vel. Tavaly április 27-én éjszaka hurcolták el ismeretlen fegyveresek a két, magyar állampolgárságú férfit Szíria északkeleti részéről, Deir ez-Zór városból, amely a törzsek által uralt területen fekszik. Szijjártó Péter, a miniszterelnök akkori szóvivője közölte: a fegyveresek egy cég telephelyén különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akiket magukkal hurcoltak. Április 30-án a Külügyminisztériumban válságstáb ült össze. Ugyanezen a napon soron kívül a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért. Május 1-jén megérkezett a TEK kijelölt egysége a közel-keleti térségbe, majd 3-án Szíriába. A tavaly áprilisi eset után, 2012. augusztus 13-án a szír főváros, Damaszkusz külvárosából rabolt el három magyar állampolgárt egy katonai akció keretében a Szíriai Szabad Hadsereg damaszkuszi csoportja. A felkelők augusztus 23-án úgy döntöttek, hogy szabadon engedik a foglyokat. Idén január 22-én

Szlankó Bálint

újságírót rabolták el két külföldi állampolgárral együtt Szíriában, majd 12 óra múlva (kifosztva) elengedték őket. A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint "a sorozatos emberrablások" miatt a Külügyminisztérium tavaly augusztus 15-én ismételten és nyomatékkal arra kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak az országba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.