Közélet

Az államfő által visszaküldött törvényekről szavaz a Ház

Az államfő által visszaküldött törvényekről szavaz a Ház

2013. június 3., hétfő
Az államfő által visszaküldött törvényekről szavaz a Ház

Az Országgyűlés mai ülésén újra szavazhat az államfő által a közelmúltban megfontolásra visszaküldött két törvényjavaslatról, valamint kapcsolati erőszak néven új büntető-törvénykönyvi tényállást hozhat létre a családon belüli bántalmazások szankcionálására.

A Ház napirend előtti felszólalásokkal folytatja munkáját, amit a szokásoknak megfelelően az interpellációk, majd az azonnali kérdések és kérdések követnek. A határozathozatalok során összesen tizenhárom előterjesztést fogadhat el az Országgyűlés. Szavazhatnak a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, két, egyszer már megszavazott indítványról is.

Áder János

az információs önrendelkezési jogról szóló törvénymódosítással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a változtatásban utalni kell arra, azok nem eredményezhetik más jogszabályban biztosított közérdekből nyilvános adatok és a közérdekű adatok megismerhetőségének korlátozását. Az államfő a másik visszaküldött törvénymódosítással az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító előterjesztéssel összefüggésben úgy vélte, azután olyan rendezetlen kérdések maradtak, amelyek az agrárkamara működésképtelenségéhez vezethetnek. A képviselők emellett külön büntető tényállássá tehetik a családon belüli erőszakot, amely - egy zárószavazás előtti módosító javaslat révén - kapcsolati erőszak címen kerülhet be az új büntető törvénykönyvbe. A parlament a fentieken túl elfogadhatja az új körözési nyilvántartási rendszerről szóló törvényjavaslatot, valamint új szabályokat állíthat fel a felnőttképzésre és a pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyeletére. A szavazásokat követően korábban tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitáit folytathatja az Országgyűlés, így egyebek mellett ismét terítékre kerül például az az indítvány, amely a képviselői bírságokat a havi tiszteletdíj csökkentésére módosítaná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.