Közélet

A magyarlakta területeket sújthatja leginkább a Duna a Délvidéken

A magyarlakta területeket sújthatja leginkább a Duna a Délvidéken

2013. június 6., csütörtök
A magyarlakta területeket sújthatja leginkább a Duna a Délvidéken
bezdan-horvat

Rendkívüli készültséget rendelnek el Szerbiában az érkező árhullám miatt, de a horvát vízügy szerint a Száván is gondok lehetnek, ezért Eszéken 200 ezer homokzsákot halmoztak fel. A magyarlakta településeken lehet a legkritikusabb a helyzet.

Elsősorban a magyarlakta területeket érintheti a Duna áradása a Délvidéken. Horvátországban Vukovár és Eszék, míg Szerbiában Zombor és Belcsény szenvedheti meg leginkább az áradást.

A horvátoknak a természetvédelem segíthet

Várhatóan a jövő hét közepén éri el az árhullám a délvidéki területeket. A folyó Batina városánál éri el Horvátországot, és várhatóan rekordközeli 750 centiméter feletti szintet ér majd el - írja a horvátország.net. A Duna magas vízállása visszaduzzasztja a Szávát és a Drávát is, ezért ezeknek a Dunához közeli szakaszán is védekezésre készülnek a horvát vízügyesek.

Zoran Đuroković

, a Horvát Vízügy Duna-Dráva Vízterületének igazgatója, elmondta, hogy a Dráva parti Eszéken is védekezésre készülnek, ahol 200 ezer homokzsákot halmoztak fel. A horvátországi területeknek ugyanakkor nagy segítséget jelent a Kopácsi-rét, a Duna-árterén lévő természetvédelmi terület, amely a reményeik szerint jelentős mennyiségű vizet vesz fel a folyóból, és így mentesíti az alatta lévő területeket.

Szerbiában evakuálásra lesz szükség

Đorđe Babić

, a szerb belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó részlegének helyettes vezetője szerint június 12-e körül érkezik meg az árvíz a Vajdaságba. Babić szerint teljes a készültség, és folyamatosan figyelik a kritikus pontokat, ugyanakkor véleménye szerint Szerbiában nem kell a nyugat-európaihoz hasonló katasztrófahelyzetre számítani. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy rendkívüli készültség kihirdetésére lesz szükség. Emlékeztetett arra, hogy számos lakóház épült a Duna árterére, ahol evakuálni kell a lakosságot. A jelenlegi előrejelzések szerint veszélybe kerülhetnek a magyarok lakta Zombor környéki víkendházak, valamint a szintén magyarlakta Belcsény községhez tartozó Bánostor és Cserőg, part menti házai is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.