/

A 155 éve született Dankó Pistára emlékeznek + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A neves nótaköltő, Dankó Pista előtt tisztelegve emlékestet tartanak Szegeden június 15-én. A cigányzenész mintegy négyszáz önálló népies műdalt írt, ezekből is felcsendülnek a leghíresebbek az esten.

Dankó Pista2013-ban Juhász Gyula születésének 130., Gárdonyinak 150., míg Dankó Pistának a 155. születési évfordulója van. Ez hívta életre az Dankó-emlékestet. Június 15-én, szombaton koszorúzással, barátok utódainak visszaemlékezéseivel, és természetesen nótákkal emlékeznek rá a Vármúzeumban, a Stefánián.

A fellépők sorát színesíti ifj. Lakatos György hegedűművész, aki nyerte el a New York-ban megrendezett American Protégé Nemzetközi Zongora és Vonós Versenyen a hivatásos zenészek korcsoportjában az egyik első helyezést a Carnegie Hallban május 27-én. Ifj. Lakatos György nyolcéves kora óta hegedül, tizenkét évesen vették fel a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára. A tehetséges zenész édesapjával érkezik a Dankó-emlékestre, rajtuk kívül Báder Béla és cigányzenekara is fellép Kecskés Sándor prímással. Az esten közreműködik Kurina Irén, Kismárton Ilona, Gyimesi Kálmán, Bátki Fazekas Zoltán és Szegedi Papp Lajos.

„Olyan voltál, mint egy madár. Isten sugallatára daloltál. Igaz magyar költő voltál” – írta róla Pósa Lajos. A Szeged-Fölsőtanyán százötvenöt évvel ezelőtt született Dankó Pista az egyetlen olyan alakja volt a népies műzenének, akit költők és írók is megörökítettek műveikben. Írt hozzá verset Juhász Gyula és Ady Endre is, a cigány nótaszerző feltűnt továbbá Móra Ferenc, Tömörkény István és Rákosi Viktor műveiben, regényes életrajzát pedig Gárdonyi József írta meg. Ebből 1940-ben film is készült, Dankót Jávor Pál alakította.

Június 15-én 18 órakor megkoszorúzzák Dankó Pista szobrát, ahol Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája emlékezik a nótaköltőre, majd a Pósa-domborművet is megkoszorúzzák. A Vármúzeumban Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója köszönti a vendégeket, majd Apró Ferenc művelődéstörténész eleveníti fel Dankó Pista életének fontosabb eseményeit. A nótaköltőre barátainak utódai, Pósa Judit, Keller Péter és Heumann Elisabeth, Zsótér Andor ükunokája is emlékezik.

Az esten a nótaköltő legismertebb művei is felcsendülnek.

A részletes programot ITT olvashatja.

https://www.youtube.com/watch?v=pCc5j4aUrrA

Előző sztori

Kidőlt fák és villámcsapás miatt intézkedtek a tűzoltók

Következő sztori

A TIK előtti madarakat rémisztgeti a bagoly + FOTÓK, VIDEÓ