Zárol és beruházásokat halaszthat a kormány (FRISSÍTVE!)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vargamihaly_mti_slÖsszesen 92,9 milliárd forintot zárol a kormány a költségvetésben, és ha szükséges, ezen felül felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

A kormány 2013-ra az irányítása alá tartozó költségvetési fejezetek folyó kiadásainál a GDP 0,3 százalékának megfelelő zárolást rendel el, aminek az Európai Bizottság számításai szerint is 0,3 százalékponttal kell csökkentenie az eddigi hiányprognózist.

A zárolásra vonatkozó döntést a kormány meghozta, az erről szóló kormányhatározat május 13-án kihirdetésre kerül a Magyar Közlönyben – tette közzé a kabinet pénteken a kormany.hu-n.

Amennyiben ezt az Európai Bizottság elégtelen lépésnek minősítené, akkor a kormány csak akkor folytatja a GDP 0,2 százalékának megfelelő kiadással járó idei kormányzati beruházásokat, ha azok csak és kizárólag az esetlegesen az állami vagyon értékesítéséből származó egyszeri bevétellel ellentételezve valósulnak meg. Ha mindez továbbra sem bizonyulna elegendőnek, akkor a kormány készen áll az adók – a pénzügyi szervezetek különadója, az energiaellátók jövedelemadója, illetve a pénzügyi tranzakciós illeték – kulcsainak megemelésével biztosítani a bizottság által elvárt egyensúlyjavulást.

2014-re is jelentős eltérés van a magyar gazdaság növekedésének megítélése tekintetében a kormány és az Európai Bizottság előrejelzése között. A kormány 1,9 százalékra, az Európai Bizottság 1,4 százalékra várja a GDP növekedésének mértékét. Amennyiben a makrogazdasági körülmények alakulása azt szükségessé teszi, akkor a 2013. év vonatkozásában meghozott zárolások beépülnek a 2014. évi költségvetés tervezési bázisába.

Ha a hiánycél teljesítése szükségessé teszi, a kormány a 2014. évben a költségvetés folyó bevételeiből nem költ egyedi nagyberuházásokra, azokat csak az állami vagyon hasznosításából származó bevételből finanszírozza. Végül ezen esztendő vonatkozásában is érvényes azon kitétel, mely szerint amennyiben mindezt az Európai Bizottság nem tartja elegendőnek a hiány biztonságosan 3 százalék alatt tartásához, akkor a kormány készen áll a pénzügyi szervezetek különadója, az energiaellátók jövedelemadója, illetve a pénzügyi tranzakciós illeték növelésén keresztül elérni e szintet.

A magyar kormány reményét fejezi ki, hogy az elmúlt évek negatív tapasztalatai, az egymáshoz közeledő előrejelzések és a most meghozott döntések együtt elegendőek ahhoz, hogy a túlzottdeficit-eljárást az Európai Bizottság javaslatára az Európai Tanács idén nyáron megszüntesse Magyarország ellen – olvasható a kormany.hu-n.

Varga Mihály az érintett beruházásokról

A költségvetési zárolás mellett, ha szükséges, felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását a kormány – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

Ha ez nem lenne elegendő az Európai Bizottság számára, bevételnövelő intézkedésként a tranzakciós illeték emelése és a bankadó újragondolása következik – mondta Varga Mihály a kormányszóvivői tájékoztatón, amelyen a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés érdekében tett kormányzati lépéseket ismertette.

Kifejtette, a kormány több, már folyamatban lévő beruházást felfüggeszt vagy azokhoz más jellegű finanszírozási formát keres; a lépés érinti például a stadionépítéseket, valamint a Parlament és környékének megújítását.

Az Európai Bizottság nem számol a közszférában nominálisan stagnáló fizetésekkel, a hatékonyabb adóbeszedés hatásával, és azzal sem, hogy az önkormányzati szférában tavaly többlet alakult ki – mondta Varga Mihály azzal kapcsolatban, hogy miből adódik a különbség a kormány és Brüsszel államháztartási előrejelzései között.

Változatlan forintárfolyam

A forint árfolyama gyakorlatilag nem változott pénteken a kormánynak a túlzottdeficit-eljárás befejezése érdekében bejelentett pénzügyi intézkedései nyomán.

Az eurót fél tizenkettőkor 292,85 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a 11 órai 292,75 forint után. Az euró jegyzése a pénteki piaci nyitás óta szűk sávban, 292,14 és 294,07 forint között alakult.

A svájci frank árfolyama 234,98-ról 235,52 forintra, a dolláré 225,17-ről 225,11 forintra, a japán jené pedig 2,2215-ről 2,2216 forintra módosult a bejelentés után.

Péntek délelőtt a forint árfolyama külső piaci hatásokra eltérően alakult a főbb devizákkal szemben, azok keresztárfolyamai nemzetközi mozgásának megfelelően. Az előző napihoz képest az euróval szemben a forint enyhén erősödő tendenciát követett, a dollárral szemben kissé gyengült, a jennel szemben viszont jelentős nyereségre tett szert.

Jobbik: a kormány tovább folytatja a megszorításokat

A Jobbik szerint a kormány a pénteken bejelentett intézkedésekkel az “EU diktátumainak engedve” tovább folytatja a megszorításokat. Erről Volner János az ellenzéki párt alelnöke beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a kormány összesen 92,9 milliárd forintot zárol a költségvetésben és ha szükséges, ezen felül felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását. A tárcavezető szavai szerint ez együtt 150 milliárd forint, de ha ez nem elegendő, bevételnövelő intézkedésként a transzakciós illeték emelése és a bankadó újragondolása következik.

Volner János szavai szerint a bejelentett intézkedések azt bizonyítják, hogy a kormány kizárólag a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartására koncentrál; a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyteremtésre azonban nem fordít figyelmet.

Emlékeztetett rá: a megszorítások miatt már eddig is rekordokat döntött a kórházak ki nem fizetett adóssága és az egészségügyi ellátás színvonala óriásit zuhant. Szerinte ugyanez mondható el a pénzkivonással sújtott oktatásról is. A jobbikos politikus úgy vélte: az intézmények költségvetéseinek tervezését tönkreteszi, hogy a kormány minden évben csak rendkívüli zárolásokkal volt képes biztosítani a költségvetés egyensúlyát.

Hozzátette azt is: az EU éppen akkor követel megszorítást, amikor válság van, noha “a közgazdásztársadalmon belül széles körű szakmai konszenzus van arról”, hogy éppen ilyenkor kellene élénkíteni a gazdaságot, hogy ezzel fékezzék a válság hatását. A Jobbik szerint tehát az EU éppen az “ideálisnak tekintett” fiskális politika ellenkezőjére kényszeríti Magyarországot.

MSZP: Varga újabb megszorítást jelentett be

Az MSZP szerint a nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentése már a negyedik Orbán Viktor miniszterelnök által megrendelt megszorító csomag.

Józsa István szocialista országgyűlési frakcióvezető-helyettes az MTI-hez eljuttatott közleményében így reagált Varga Mihály pénteki bejelentésére, amely szerint a költségvetési zárolás mellett, ha szükséges, felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását a kormány.

“Három éve kormányoz kétharmaddal Orbán Viktor, de eddig csak elvenni tudott az emberektől” – írta közleményében Józsa István, hozzátéve: a Fidesz által a lakosságra kivetett terhek csak tovább növelik a szegénységet és a nyomort.

A politikus azt írta: a kormány gazdaságpolitikája hiteltelen, a befektetők pedig elkerülik Magyarországot. Úgy fogalmazott: “Orbán számára csak a lenyúlás a fontos”. Bírálta a kormányt, mert szerinte ahelyett, hogy saját luxuskiadásait hagyná el, inkább további megszorításokra vonatkozó döntéseket hoz.

Az MSZP azt javasolja, hogy megszorítások helyett munkahelyeket kell teremteni és gazdasági növekedést elősegítő döntéseket kell hozni “a mutyipolitizálás helyett”.

Előző sztori

„Helló tavasz – Design terasz” az Informatóriumban

Következő sztori

Lombkoronasétány épült a makói Maros-parton

Legutóbbi hasonló cikkek