Közélet

Újra megszervezik a Növények napját

Újra megszervezik a Növények napját

2013. május 14., kedd
Újra megszervezik a Növények napját

Második alkalommal szervezik meg szombaton a Növények napját (Fascination of Plants Day), amelyhez Magyarországon is több tucat intézmény csatlakozott – tájékoztatta Fehér Attila, a program nemzeti koordinátora, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa az MTI-t.

Az Európai Növénytudományi Szervezet (EPSO) azért hívta életre a Növények napját, hogy világszerte minél több ember rádöbbenjen a növényeknek a természetben és a mindennapi életben betöltött alapvető szerepére, szembesüljön a növénytudomány fontosságával a fenntartható mezőgazdaság, a kertészet és erdőgazdálkodás, a biztonságos és egészséges táplálkozás, valamint a növényalapú ipari tevékenységek - papír-, fa-, vegyipar, energiatermelés, gyógyszergyártás - megalapozásában. Ezen túl a program a figyelem középpontjába állítja a növényeknek a környezetmegőrzésben játszott fontos szerepét is. A kezdeményezéshez 39 ország csatlakozott. Több mint 600 intézmény - tudományos intézet, egyetem, botanikus kert, múzeum, valamint növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó és cég - szervez ezen a napon olyan különféle családi, szakmai eseményt amely szorosan kapcsolódnak a növényekhez akár a kutatáson, mezőgazdasági termelésen, természet- és környezetvédelmen, oktatáson vagy művészeten keresztül. A nagyközönség képviselői előtt megnyílik számos laboratórium, botanikus kert, üvegház, múzeum, kiállítás kapuja. Az érdeklődőknek módjuk nyílik arra, hogy találkozzanak a növénytudományok művelőivel, a növények termesztőivel és ismerőivel akikkel megvitathatják a növények és a növényekkel kapcsolatos kutatások szépségét, jelentőségét. A növények a napfény energiáját cukorrá alakítják és ennek köszönhetően az élő anyag, a biomassza elsődleges előállítói a Földön. Ennek a jelentőségét mi sem jelzi jobban, minthogy az állatvilág és az emberiség táplálékát - közvetlenül vagy közvetve - a növények biztosítják. A növények bolygónk szinte minden lehetséges élőhelyét benépesítették és a különböző körülményekhez alkalmazkodva hihetetlen változatosságra tettek szert: a bolygónkon élő növényfajok számát jelenleg mintegy 250 ezerre becsülik. A szombati tematikus nap programjához országszerte több tucat hazai intézmény - egyetem, múzeum, kutatóintézet - csatlakozott (www.plantday12.eu/hungary.htm), a szervezők érdekes előadásokon, rendhagyó biológia órákon, nyílt napokon, botanikus kertekben és természetvédelmi területeken, vadvirágos réteken tartott túrákkal várják az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.