//

Születés Hete: Baba-mama jóga a teljesebb összhangért + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

babajoga0_gsMíg a gyereknek vidám játék, addig az édesanyának segít a szülés utáni minél hamarabbi regenerálódásban a baba-mama jóga.

Ingyenes jóga órákkal, előadásokkal és bemutatókkal és számos programmal várja a Születés Hetén az Ánanda Jógaközpont az érdeklődőket. Baba-mama jógára is invitálták az anyukákat és a gyerkőcöket, s Barta Olga jóga oktatótól megtudtuk, akár már egy hathetes csöppséggel is járhat bárki erre a speciális jógára. Kismamáknak is tartanak órákat, így a magzat és az édesanyja egyaránt megszokja, hogy hangulatos zenére mozognak.

A baba-mama jóga segít abban, hogy sokkal jobban megértsék egymást, egymásra hangolódjon az édesanya és a gyermek. „Azt tapasztalom, hogy a jógára járó gyerek hamarabb reagál, a mozgásfejlődés terén például megfigyelhető, hogy hamarabb nyúl tárgyakért, mint kortársai, hiszen már itt tanítjuk neki a mozgást” – magyarázta Barta Olga. Az oktató hozzátette, az évek alatt finomított a gyakorlatsorokon, hiszen az anyukák ilyenkor kevésbé terhelhetőek.


Az óra elején intenzívebben mozognak együtt, majd az anyuka egyedül jógázik, közben a gyerek pihen. Az órát egy körülbelül húszperces masszírozással kezdték, átmozgatták a gyerekeket gyakorlatilag a fejük búbjától a lábujjakig. Az is gyakran előfordul, hogy elfáradnak a kicsik, így egy jóga óra után két két órát is alszanak. Körülbelül 10 hónapos kortól más típusú jógát ajánl Barta Olga, hiszen amikor már másznak a gyerekek, másfajta mozgással és foglalkozással lehet őket lekötni. Megtudtuk, az ellentétes mozgássorok is sokat segítenek a gyerek fejlődésében. Az természetes például, hogy az anyaméhben fejjel lefelé vannak, ezért bizonyos mozdulatsorok ahhoz is hozzájárulnak, hogy hamarabb tanuljanak meg új dolgokat. Vannak persze tévhitek is a baba-mama jógával kapcsolatban, ezek egyikének nevezte a gyerekek dobálását a jóga oktató. Ez a típusú jóga kedvezően befolyásolja a test – szellem – lélek harmóniáját, erősíti a kötődést, fejleszti a baba egyensúlyérzékét, illetve a háromdimenziós térérzékelését egyaránt.


„Próbáltunk picit szélesebb kör számára is programokat biztosítani, hogy ne csak a családalapítás előtt állóknak legyenek érdekesek a Születés Hetéhez kapcsolódó programjaink” – magyarázta Szabó Gabriella szervező. Az Ánanda Jógaközpont vezetője elmondta, a rendezvény keretében a természetes kozmetikumokról, a zöldségközösségről és az ételallergiáról is szó esik. Az apukákra is gondoltak, számukra is külön beszélgetést hirdettek, illetve az érdeklődők találkozhatnak Baktay Zelkával és Miklóssal, a pszichológus házaspár család- és párkapcsolati terápiával is foglalkozik. Erdélyből érkezik az Ánanda Jógaközpontba Bernád Ilona is, akinek „Isteni folyamat”, Gyermekáldás és bábaság a magyar néphagyományban című kötetét is bemutatják a Születés Hete keretében.

A Születés Hete programjairól bővebben ITT és ITT olvashat.

Default thumbnail
Előző sztori

Terepjáró okozott sérülést egy villamoson - a vétkes továbbhajtott (FRISSÍTVE)

Default thumbnail
Következő sztori

Az adósságválságról a Móra Ferenc Kollégiumban

Legutóbbi hasonló cikkek