Kultúra

Őszre elkészül a közösségi művelődési stratégia

Őszre elkészül a közösségi művelődési stratégia

2013. május 8., szerda
Őszre elkészül a közösségi művelődési stratégia

A kulturális államtitkárság őszre elkészíti a közösségi művelődési stratégiát, amelyet szakmai vitára bocsátanak - jelentette be Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkára szerdán Debrecenben.

A közművelődés új struktúrájának kialakításával befejeződik a teljes kulturális intézményrendszer szerkezeti-szervezeti átalakítása - tette hozzá a politikus a Szakmai megújulás a Nemzeti Művelődési Intézettel címmel rendezett konferencián. "A kulturális rendszerváltozás végéhez közeledünk" - mondta

Halász János

, felsorolva a folyamat fontosabb állomásait: a színházi, a zenei, a múzeumi és a könyvtári hálózat átalakítását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az állam továbbra is biztosítja az önkormányzatokhoz visszakerült kulturális intézmények, például a múzeumok működtetéséhez szükséges forrásokat. Ennek alátámasztására elmondta: az idén 3 milliárd forintos keretet nyitottak a múzeumoknak, ebből 2 milliárdot a megyei központokban működő múzeumok kapnak, 1 milliárdot pedig további 143 intézmény. Ezen az arányon a jövőben módosítani fognak - fűzte hozzá. A kulturális államtitkár a továbbiakban arról beszélt, hogy a "közművelődést is elérte a szerkezeti átalakulás". A művelődési intézmények továbbra is települési fenntartásban maradnak, de a korábbi megyei módszertani központok megbecsült helyre kerülnek, a Nemzeti Művelődési Intézethez - sorolta a politikus, megjegyezve, hogy az intézet minden megyében 4-4 fős szakmai irodát hoz létre, amelyek áttétek nélkül, közvetlenül tudják segíteni a szakmai munkát. Az őszre elkészülő közösségi művelődési stratégia kapcsán Halász János fontosnak nevezte a közművelődés új szemléletű megközelítését, hogy arra mindenki a társadalomnak segítő lehetőségként és ne a múltból itt maradt hálózatként tekintsen. Az államtitkár példaként említette: az 1970-es évektől a közművelődésben, a művelődési házakban dolgozó közösségektől sok olyan kezdeményezés indult el, ami segített a társadalomnak. Fontos, hogy ma is lehetőségként tekintsünk ezekre a közösségekre - jegyezte meg Halász János.

Závogyán Magdolna

, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) főigazgatója elmondta: az újjáalapított intézet legfontosabb feladata a közművelődés fejlesztő hatásainak országos szintű, hálózatban történő megvalósítása, a kultúrára fordított közpénzek hatékony felhasználása, valamint a közművelődés gazdaságélénkítő szerepének maximalizálása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.