Közélet

Meggyógyított kék vércsét engedtek szabadon Baks közelében

Meggyógyított kék vércsét engedtek szabadon Baks közelében

2013. május 31., péntek
Meggyógyított kék vércsét engedtek szabadon Baks közelében

A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában meggyógyított kék vércsét (Falco vespertinus) engedtek vissza a természetbe Baks közelében pénteken.

A feltehetően a kedvezőtlen időjárás miatt legyengült hím kék vércsét Pusztaszeren találták, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre vitte be vasárnap a Vadasparkba - közölte

Veprik Róbert

igazgató az MTI-vel. A szakember elmondta: gyakori, hogy ragadozó madarakat ápolnak a természetvédelmi mentőközpontban, kék vércsését is gondoztak már, de a kifejlett hím az első, amelyet visszaengedhetnek a természetbe. A madár nem volt sérült, jó étvággyal fogyasztotta a gondozók által felkínált tücsköket és gyorsan erőre kapott. Állapota így már kevesebb mint egyhetes ápolás után lehetővé tette visszaengedését a természetbe. A madarat a kék vércsék védelmében indított LIFE+ programmal együttműködve engedték szabadon. A kék vércse Magyarországon fokozottan védett, kis termetű - 30 centiméteres testhosszú - sólyomfaj. Tipikus síkvidéki madárfaj, bokrokkal, facsoportokkal tarkított síkságokon, erőszéleken fordul elő. Nyugati elterjedési határát jelenti Magyarország - az Alföld, főleg a Hortobágy jellegzetes fészkelő madara -, keletre egészen a Bajkál-tó régiójáig megtalálható. Afrika déli részén telel, elsősorban rovarokkal, főleg szöcskékkel, sáskákkal és szitakötőkkel táplálkozik, de kisebb gerincest is elejt. A kék vércsék szívesen költenek a vetési varjú telepeiben, sőt, a megfigyelések szerint sikeresebben nevelik fel a fiókáikat egy ilyen fészektelepen, mint magányosan. A vetési varjúk száma is rohamosan fogy, hiszen a ma már védett madarat nem is olyan régen még mezőgazdasági kártevőként irtották, így számuk 255 ezer költőpárról alig 35 ezerre csökkent. Valószínűleg az élőhelyvesztés mellett ez is szerepet játszik abban, hogy a kék vércsék száma folyamatosan csökken, 2005-ben 700-800 becsülték a Magyarországon költő vércsepárok számát. A ragadozó madár állománya oly mértékben csökken, hogy 2006-ban uniós támogatással komplex védelmi program indult a veszélyeztetett faj magyar és nyugat-romániai állományának növelése és hosszú távú fenntartása érdekében. Ez a program 2012 szeptemberétől egy újabb ötéves időszakkal folytatódik, amely a kék vércse megőrzését, a faj védelmét szolgáló területhasználati módszerek kidolgozását támogatja Magyarország és Szlovákia területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.