Labdarúgás: a dabasi Góliátok legyőzték a vásárhelyi Dávidokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A labdarúgó NB III Alföld csoportjának 22. fordulójában az osztályozós helyezésért küzdő FC Dabas otthonában lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC. A vásárhelyiek ötven percig bírták a hazai nyomást, de egy balszerencsés gól megtörte a vendégek ellenállását.

Mindkét edzőnek volt gondja bőven, hiszen a hazaiak mestere, az egykori válogatott labdarúgó, Keresztúri András nem számíthatott az előző fordulóban “besárgult” Szentgyörgyire és a bokasérülést szenvedett Körmöczyre, így igen szűk – de azért “ütős” – kerettel készülődtek a hazaiak. A vendégeknél a ballagások és a hétfő reggeli érettségi miatt nem utazott el Dabasra Tóth József és Szabó Márk, így alaposan felforgatni kényszerült csapatát Dezső Ferenc.

Irígylésre méltóan remek talajú pályán, ideális labdarúgó időben kezdődött a találkozó. A 4. percben Tóth I. 20 méteres szabadrúgását ütötte szögletre Vígh kapus. A 12. percben egy gyors vásárhelyi kontra után Varga Levente beadása a hosszú oldalon üresen találta Nagy Andrást, de a felpattanó labda a vásárhelyi játékos kezét is érte, így oda lett a helyzet. Negyed óra után egyértelműen kirajzolódott a hazaiak hadrendje, amely igen egyszerűnek tűnt, hiszen a védők – elsősorban a két szélső védő – már a félpálya környékéről felívelgette a labdát a középen, a 16-os előterében tartozkodó két hazai “toronynak”, a két méter feletti Takács Kornélnak és a nála alig alacsonyabb Bozsik Viktornak, akik megpróbálták fejjel megverni a hazai bekkeket. A vásárhelyiek közül egyedül Kökény vette fel a versenyt magasságban a hazai támadókkal, de a többiek is nagy harcot vívtak a felívelések hárítása érdekében. A 19. percben Tóth M. harcolta ki a labdát a jobb oldalon, de ígéretes helyzetben beadás helyett lőtt – az oldalhálóba. A 22. percben Nagy András bújt ki a védők közül, de a lövésébe belevetődő védő kezéről levágódott a labda, Belanka játékvezető azonban továbbot intett. A 31. percben egy szabadrúgás után Bozsik lőtt kapura, de Vígh hatalmas bravúrral szögletre tenyerelte a bal alsó sarokba tartó labdát. A 41. percben újabb nagy helyzetet hagytak ki a hazaiak, egy nagy bedobás utáni csúztatást Danyis tisztán fejelhetett kapura, de pont Vígh kezében landolt a labda. Nagyon nyomott a Dabas, Zana szabadrúgása a felső lécről pattant a mezőnybe. A félidő utolsó lehetősége a vásárhelyiek előtt adódott, Varga Máté átadása után Klimaj óriási erejű lövésébe Szabó Milán reflexből beleütött, így a labda kivágódott a mezőnybe.

Szünet után nagy erőkkel támadtak a hazaiak, a vezető góljuk mégis szerencsés körülmények között esett. Marton Bence kapott egy nagy “csomagot” a bokájára és amíg a vásárhelyi védőt a vonalon kívül ápolták, addig a helyén Tóth M. tőrt előre, élesen belőtt labdáját a kiváló ütemben érkező Bozsik pörgette a rövid sarokba (1-0). Folytatódott a vendégek pechsorozata, hiszen az 54. percben Nagy Andrást kellett húzódás miatt lecserélni. Az 55. percben Bozsik nagy lövése alig ment fölé, majd egy perc múlva óriási egyenlítési lehetőséget hagytak ki a vásárhelyiek, amikor egy jobb oldali beadásra Marton remek ütemben érkezett, de tíz méterről, senkitől sem zavartatva egyből akart lőni, a labdát azonban rosszul találta el és az alaposan mellé ment. Lüktető volt a játék, Takács kétszer is fejelhetett, előbb fölé, majd másodszor Vígh kapus ütötte a léc alá tartó labdáját szögletre. Újabb egy perc elteltével már a hazai kapu került veszélybe, Varga Máté pontos keresztlabdáját Hanyecz Bence egyedül vezethette kapura, de a keresztező Szirtesi a 16-oson belül labdával együtt eltakarította. A 72. perc meghozta a második hazai gólt. Tóth M. ment el a jobb oldalon, éles szögből leadott lövését Vígh szögletre ütötte. A beívelésnél Takácsról lemaradtak a védők és a hórihorgas hazai játékos a kapuba fejelt, 2-0. Visszavettek a csapatok a hajrá előtt, egyedüli említésre méltó esemény, hogy a 83. percben újabb saját nevelésű vásárhelyi fiatal, Muzsik Attila mutatkozhatott be az NB III-ban. A 85. percben Huszár feleslegesen szabálytalankodott a hazai térfél jobb oldalán. A beívelést Vígh kapus még elütötte a felugró hazaiak elöl, de a labda Takács elé került, aki addig-addig forgolódott, míg lőni tudott és a labda a kapu jobb oldalába kötött ki, 3-0. Már mindenki a hármas sípszót várta, amikor újabb gólt szerzett a Dabas. Egy újabb szögletet még kifejeltek a védők, de az ismétlés a hosszú oldalon üresen maradt Szirtesi fejére szállt, aki a hosszú sarokba fejelt, 4-0.

Labdarúgó NB III Alföld csoport 22. forduló:

FC Dabas – Hódmezővásárhelyi FC 4-0 (0-0)
Dabas, 150 néző. Vezette: Belanka Zs.
Dabas: Szabó M. – Tóth M., Markos, Szirtesi, Danyis – Dévai, Zana (Palchuber 73′), Tóth I., Volenszk (Buczkó 78′) – Bozsik, Takács K. Edző: Keresztúri András.
HFC: Vígh S. – Szakál, Antal, kökény, Marton – Keller, Nagy A. (Huszár 53′) – Varga L. (Király D. 46′), Klimaj, Hanyecz (Muzsik 83′) – Varga M. Edző: Dezső Ferenc.
Góllövők: Takács (70′, 85′), Bozsik (50′), Szirtesi (91′).

Dezső Ferenc: “Becsülettel küzdött a csapat, így minden játékosommal elégedett vagyok. Készültünk ugyan a hazaiak játékstílusára, a sorozatos ívelések nagy részét sikerült is hatástalanítanunk, de mégis belehibáztunk néhányszor. A hazaiak győzelme megérdemelt, de négy góllal nem voltak jobbak.”

Négy fordulóval a bajnokság vége előtt egyre inkább tisztul a kép az NB III Alföld csoportban is. Az első hat helyezett közül egyedül a Dunaharaszti vesztett pontot a Mórahalmon elért döntetlennel, így ismét a Soroksár került az élre. A bajnoki címért továbbra is a Soroksár-Dunaharaszti-Monor hármas fut versenyt, míg a még osztályozót jelentő negyedik és ötödik helyért Gyula és a Tököl van lépéselőnyben vetélytársaikkal szemben. Az osztályozós részvételben mellettük már csak a Dabas és a Mórahalom reménykedhet, míg a Nagykőrösiek Soroksáron elszenvedett 1-0-ás vereségük után, az Üllő pedig a hazai pályán, a Monor ellen elért 2-3 után már kiesett a reménykedők közül.

Előző sztori

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Következő sztori

Koccanás a vadasparknál – félpályás útzár!